Nasilje v Atenah ne pojenja, protestniki še vedno bijejo boj s policijo. Foto: EPA
Nasilje v Atenah ne pojenja, protestniki še vedno bijejo boj s policijo. Foto: EPA

Nesreča se je zgodila okoli 3. ure zjutraj v atenski četrti Eksarhija, nedaleč stran od mesta, kjer je bil v začetku decembra ubit 15-letni deček, kar je sprožilo množične proteste v Atenah in drugih grških mestih.

21-letni policist je s približno 20 drugimi policisti stražil ministrstvo za kulturo, ko sta se mimo pripeljala dva moška, ki sta v policista streljala s puškami kalašnikov. Očividci pravijo, da je policist opazil dva protestnika in pred njima opozoril svoje sodelavce, nato pa sta ga zadeli dve krogli, ena v pljuča in druga v nogo.

Poleg policista, ki so ga takoj odpeljali v bolnišnico, ni bil ranjen nihče, so pa protestniki v policiste izstrelili najmanj 30 strelov. Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, napadalca sta takoj pobegnila, policija pa je sprožila obsežno iskalno akcijo. Na zaslišanje je policija pripeljala že 72 ljudi, a še nikogar ni aretirala.

Atene še pretresa nasilje
BBC-jev dopisnik iz Aten poroča, da so v grški prestolnici policisti še vedno vsak dan tarča napadov protestnikov, ki so se začeli po smrti 15-letnega dečka. Oblasti se bojijo, da bi se nasilje in tudi teroristična dejanja v državi še stopnjevala. V Atenah so zadnje dni potekali tudi množični protesti v podporo Palestincem, ki jih na območju Gaze napada izraelska vojska.

B. T.