Iraški svetovalec za nacionalno varnost je za napad obtožil teroristično organizacijo Al Kaida. Foto: Reuters
Iraški svetovalec za nacionalno varnost je za napad obtožil teroristično organizacijo Al Kaida. Foto: Reuters
Nov krvav dan v Bagdadu

Umrlo je najmanj 127 ljudi, več kot 400 je ranjenih.

Bombe so odjeknile v bližini tržnice Džurdža v središču mesta, v četrti Al Kahira, nedaleč od ministrstva za delo, poleg tega pa tudi na severu prestolnice in v predelu Karh. Po poročanju Reutersa so bile tarče znova stavbe vladnih organov in ministrstev. Tržnica Džurdža je bila v preteklosti že večkrat tarča napadov, najhujši se je zgodil avgusta lani, ko je bilo v seriji bomb ubitih okoli sto ljudi.

Med žrtvami so tako civilisti kot uradniki, nad mestom pa se vali gost črn dim.

Nekateri policisti trdijo, da je bilo eksplozij kar pet, dve v bližini sodnih stavb, ena blizu univerze, ena pri tržnici, ena pa v bližini instituta lepih umetnosti.

Se bo ponovil žalostni oktobrski dan?
To bi bil lahko najbolj krvavi dan v Bagdadu od 25. oktobra letos, ko je bilo v dveh napadih z avtomobilom bombo ubitih več kot 150 ljudi.

O napadih poročajo tudi iz okolice Bagdada. V južnem predmestju Dora se je zjutraj razstrelil samomorilski napadalec, pri tem pa sta bila ubita najmanj dva policista in en civilist.

Kljub omenjenim dogodkom se je varnost v Iraku na splošno od leta 2003 izboljšala. Iraški minister za zdravje je pred kratkim dejal, da je bil letošnji november mesec z najnižjim številom žrtev med iraškimi civilisti v zadnjih šestih letih in pol.

Nov krvav dan v Bagdadu