Belgija velja za eno izmed evropskih držav, v katerih je trgovina z mamili najbolj v razmahu. Foto: EPA
Belgija velja za eno izmed evropskih držav, v katerih je trgovina z mamili najbolj v razmahu. Foto: EPA

Proces bo predvidoma trajal pet mesecev. Mrežo so preiskovalci razkrili, potem ko so uspešno vdrli v zaprta komunikacijska sistema, ki so ju uporabljale kriminalne združbe po vsej Evropi.

Vse se je začelo s požarom v kuhinji hiše v dolgi, ozki ulici v središču Bruslja sredi avgusta pred tremi leti. V hiši je bil eden od ducata laboratorijev, v katerih je kriminalna mreža prepakirala in procesirala kokain, potem ko so ga na zabojniških ladjah ali z zasebnimi letali v Evropo pretihotapili iz Južne Amerike.

Iz Bruslja so nato pošiljke tovorili v druge evropske države, predvsem Francijo, Nemčijo, Anglijo, Italijo, na Švedsko in Nizozemsko.

A prelomnici sta bili za francoske, nizozemske in belgijske preiskovalce dve: vdor v kriptirano komunikacijsko platformo EncroChat leta 2020 in v Sky ECC leto pozneje.

Množica podatkov, ki so jih pridobili, je po navedbah Europola doslej privedla do več kot 6500 aretacij po vsej Evropi.

"Na vrhu so vodje, ki jih čaka najstrožja kazen, nato profesionalci, ki jim pomagajo: pravniki, notarji, odvetniki, bankirji, nazadnje navadni člani," je povedal Olivier Martins, odvetnik enega od obtoženih.

Sojenje, ki se je začelo po komaj dveh letih preiskav, bo za državo velik preizkus; tožilci bodo morali zagovarjati najsodobnejše preiskovalne metode, s katerimi so vdrli v kriptirana omrežja, medtem ko bodo zagovorniki obtoženih skušali dokazati, da so podatki, na katerih ves proces sloni, pridobljeni nezakonito.