Prizor pred Baziliko Jezusovega rojstva. Foto: Reuters
Prizor pred Baziliko Jezusovega rojstva. Foto: Reuters

Številni prebivalci Betlehema so povezani s Palestinci v Gazi, bodisi družinsko bodisi prek prijateljskih vezi, vzdušje v mestu, ki velja za Jezusov rojstni kraj, pa je turobno.

Kot poroča CNN, ulice letos niso okrašene, lokalne oblasti so preklicale parade in verske proslave. V središču mesta ni tradicionalne božične jelke.

Do mesta, ki leži okoli osem kilometrov južno od Jeruzalema, je težko priti. Izrael je namreč postavil ogromen zid, ki močno omejuje gibanje med palestinskimi mesti na zasedenem ozemlju, izraelska vojska pa je postavila tudi veliko nadzornih točk okoli mesta. Od 7. oktobra in napada Hamasa na jugu Izraela ter začetka izraelskega bombardiranja Gaze je ta nadzor še strožji.

Zid, ki ga je Izrael zgradil v Betlehemu in drugod po okupiranem Zahdodnem bregu. Foto: Reuters
Zid, ki ga je Izrael zgradil v Betlehemu in drugod po okupiranem Zahdodnem bregu. Foto: Reuters

"Sin me je vprašal, zakaj letos ni božičnega drevesa. Ne vem, kako naj mu razložim," je dejal Ali Tabet, ki z družino živi v Al Šavavri, vasi blizu Betlehema. Njegova družina niso kristjani, a imajo po njegovih besedah "tesen odnos z našimi krščanskimi brati".

"Pridružujemo se njihovim proslavam, oni pa se pridružujejo našim. A letošnji praznični čas je zelo slab," je dejal.

Letos so številni hoteli in restavracije, ki so običajno polni turistov in vernikov, zaprti. Gospodarstvo mesta je odvisno od romarjev in turizma.

Skoraj prazna je tudi Bazilika Jezusovega rojstva. Običajno bi na vstop čakalo na stotine ljudi. Od drugega stoletja velja ta kraj za točno lokacijo Jezusovega rojstva.

V 4. stoletju je dal rimski cesar Konstantin na tem mestu zgraditi cerkev, ki je bila uničena leta 529, pozneje pa so jo nadomestile večje stavbe, ki tvorijo osnovo današnje cerkve.

Znotraj bi bilo ob tem času malo prostora, letos pa je zaradi razmer v Gazi povsem drugače.

Grški pravoslavni duhovnik Spiridon Samur je dejal, da česa takšnega še ni videl. "Božič je veselje, ljubezen in mir. Mi pa nimamo miru. Nimamo veselja," je dejal.

Tudi aktivistka za pravice Palestincev Lucy Talgije je po poročanju Al Džazire dejala, da je Betlehem zdaj "zelo prazen". Tudi sama je pozivala k preklicu božičnih slovesnosti na okupiranem Zahodnem bregu zaradi vojne v Gazi.

"Kako lahko proslavljamo božič, ko so naši bratje in sestre v Gazi brez hrane, vode, zdravil in so razseljeni," je vprašala.

Zelo okrnjeno božično praznovanje v okupiranem Betlehemu