Bolgari so se uprli vladajoči politiki ter visokim računom za ogrevanje in elektriko. Foto: EPA
Bolgari so se uprli vladajoči politiki ter visokim računom za ogrevanje in elektriko. Foto: EPA

26-letnik, domnevno naj bi šlo za duševnega bolnika, se je v mestu Veliko Tarnovo v znak protesta polil z bencinom in zažgal. Zaradi poškodb je pozneje umrl v bolnišnici. Na bolgarskih družbenih omrežjih so moškega že razglasili za bolgarskega Mohameda Buazija, ki je predlani s samosežigom v Tuniziji sprožil proteste, ki so privedli do strmoglavljenja tunizijskega predsednika Bena Alija.

Ljudem je dovolj
V protestih v glavnem mestu Sofija, kjer se je zbralo okoli dva tisoč ljudi, pa je bilo ponoči ranjenih 15 ljudi, med njimi tudi policisti. Osem ljudi so aretirali. V eni od stranskih ulic je tudi izbruhnilo streljanje, saj je neki lastnik avtomobila s plinsko pištolo streljal na množico, da bi tako zaščitil svoje vozilo. Policija ga je nato aretirala.

Proteste so pripravili tudi v drugem največjem bolgarskem mestu Plovdiv, kjer so protestniki zažgali štiri vozila avstrijskega podjetja za oskrbo z električno energijo EVN. Protesti so se začeli pretekli teden, domnevno zaradi previsokih cen električne energije, nato pa so prerasli v splošen protest proti revščini in vladi.

Protesti so v Bolgariji napovedani tudi za danes. Prve proteste naj bi pripravili naravovarstveniki, zvečer pa so napovedane nove demonstracije proti revščini in vladni politiki.

Napetost na vrhuncu
Opazovalci razmere v Bolgariji tik pred obletnico usmrtitve bolgarskega narodnega junaka Vasila Levskega, ki je eden od najbolj znanih borcev za svobodo proti Osmanskemu cesarstvu, označujejo za zelo napete. "Nastajajo revolucionarne razmere. Ljudje zavračajo, da bi jim vladala peščica monopolistov in oligarhov," je presodil politični analitik Evgenij Dajnov.

Hkrati opozicijski socialisti že zahtevajo predčasne volitve. Redne bi morale biti julija. "V sredo bi morali slišati premierja, in najbolje bi bilo, če bi odstopil," je pred glasovanjem v sredo v parlamentu o spremembah vlade dejal poslanec socialistov Angel Najdenov. Premier Bojko Borisov je namreč dan po po nedeljskih protestih, ki so bili najbolj množični v zadnjih letih, v okviru preoblikovanja vlade napovedal odstavitev svojega namestnika in finančnega ministra Simeona Djankova, glavnega zagovornika varčevalnih ukrepov.