Bombni napad se je zgodil v trenutku, ko je bilo v mošeji največ ljudi. Foto: Reuters
Bombni napad se je zgodil v trenutku, ko je bilo v mošeji največ ljudi. Foto: Reuters
Pakistanski vojak na ulici Karačija.
Kljub močni prisotnosti policije in vojske nasilje v Karačiju ne pojenja. Foto: Reuters

Bomba je eksplodirala, medtem ko se je v mošeji v mestu Džamrud, 25 kilometrov od Pešavarja, na petkovih molitvah zbralo več sto ljudi. Zaradi velikega števila ranjenih se oblasti bojijo, da bo smrtnih žrtev še več.

Maščevanje za Osamo bin Ladna?
"Našli smo pasove z razstrelivom, kar nakazuje, da je šlo za samomorilski napad," je povedal predstavnik mestne policije. Za zdaj odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a najverjetneje za njimi stojijo talibani ali pa Al Kaida. Omenjeni skupini sta v zadnjih letih uspešno prenesli nasilje iz Afganistana prek meje v Pakistan, v zadnjih tednih pa se vrstijo napadi v znak maščevanja za uboj Osame bin Ladna na pakistanskih tleh, ki so ga sicer izvedli pripadniki vojske ZDA.

Gre za najhujši napad v Pakistanu v zadnjih dveh mesecih, kjer za večino nasilja stojijo talibanski uporniki in pripadniki mednarodne teroristične mreže Al Kaida. Plemenska območja ob meji z Afganistanom veljajo za njihovo utrdbo. V napadih, ki jih povezujejo z uporniki, je od leta 2007 v Pakistanu umrlo že več kot 4.500 ljudi.

Nov napad brezpilotnih letal
Nemirno plemensko ozemlje, kjer že desetletja potekajo spopadi med tamkajšnjim prebivalstvom in centralno oblastjo v Islamabadu, je tudi stalna tarča vojske ZDA, ki napada skrajneže z brezpilotnimi vojaškimi letali predatorji. V petek zjutraj je en "plenilec" izstrelil dve raketi na hišo v Južnem Vaziristanu, pri čemer so umrli štirje moški.

Tri dni nasilja v Karačiju
Nemirno je tudi v Karačiju, največjem pakistanskem mestu, kjer že tri dni divja sektaško nasilje med različnimi muslimanskimi ločinami. Nasilje, ki se je začelo kot spopad rivalskih kriminalnih združb, se je razraslo v obračune med različnimi verskimi in političnimi skupinami. Po uradnih ocenah je v nasilju umrlo že 61 ljudi.