V Bruslju bo silvestrovo minilo brez praznovanj na prostem. Foto: Reuters
V Bruslju bo silvestrovo minilo brez praznovanj na prostem. Foto: Reuters
V Bruslju je prejšnji mesec po pariških napadih vladalo izredno stanje. Foto: Reuters
Odpoved silvestrovanja v Bruslju
V prestolnici EU-ja brez silvestrovanja

"Žal smo bili po analizi tveganja, ki jo je opravil krizni center, prisiljeni odpovedati ognjemet in vse, kar je bilo načrtovano za jutri zvečer in kar bi v središče Bruslja privabilo veliko ljudi," je za belgijsko televizijo RTBF dejal bruseljski župan Yvan Mayeur.

V Bruslju so po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, skoraj teden dni vladali izredni varnostni ukrepi. Organizator pariških napadov je namreč živel v zloglasni bruseljski četrti Molenbeek, povezave z njo pa naj bi imeli tudi drugi napadalci. Tokratni teroristični načrti naj ne bi bili povezani s pariškimi napadi.

Belgijska policija je pred dnevni aretirala moška, ki naj bi nameravala na silvestrovo na več lokacijah v Bruslju izvesti teroristične napade. Oba naj bi bila člana motorističnega klubu Kamikaze Riders, v katerem naj bi se zbirali džihadisti. Belgijsko tožilstvo je včeraj sporočilo, da je policija med hišnimi preiskavami razkrila načrte za teroristične napade na znamenitosti v Bruslju na silvestrovo. Med tarčami naj bi bil policijski komisariat blizu zgodovinskega bruseljskega trga Grand Place, ki je ena glavnih turističnih atrakcij v belgijski prestolnici.

Orgije na policijski postaji?
V belgijskih medijih pa danes tudi odmeva novica, da je vrh policije sprožil notranjo preiskavo zaradi navedb, da so vojaki in policisti priredili orgijo, medtem ko so njihovi kolegi lovili teroristične osumljence. Spolnemu razvratu na policijski postaji v bruseljski soseski Ganshornen naj bi se vdajali dve policistki in osem vojakov.

Vojsko so mobilizirali v dveh tednih, ko je v mestu po pariških napadih vladalo izredno stanje, posebne sile za boj proti terorizmu pa so iskale osumljence, povezane z napadi. Od 15 do 20 vojakov je ta dva tedna med operacijo spalo na policijski postaji Ganshoren nedaleč od Molenbeeka, da se jim ne bi bilo treba predolgo voziti v službo.

"Zabava v zahvalo policiji"
"Ko so odhajali, so organizirali manjšo zabavo v zahvalo tamkajšnji policiji," je za belgijski časnik La Derniere Heure povedal predstavnik policije Johan Berckmans. "Sprožili smo preiskavo, da bi ugotovili, kaj natančno se je zgodilo."

Kot še piše tednik za evropske zadeve Politico, je belgijska vojska zaradi novembrskega ravnanja svojih pripadnikov že nekaj časa tarča kritik. Potem ko so mediji objavili fotografije vojaka v uniformi, ki naj bi si, namesto da bi policistom pomagal v lovu za teroristi, v Bruslju privoščil nakupovanje, so v vojski sprožili notranjo preiskavo.

Odpoved silvestrovanja v Bruslju
V prestolnici EU-ja brez silvestrovanja