Prebivalci so nezadovoljni z razvojem dogodkov po odstopu Compaoreja. Foto: EPA
Prebivalci so nezadovoljni z razvojem dogodkov po odstopu Compaoreja. Foto: EPA
Isaac Zida z vojaškimi častniki
Zida predstavlja mlajšo generacijo častnikov in je bil namestnik poveljnika predsedniške straže. Foto: Reuters

Compaore je s položaja predsednika, ki ga je zasedal 27 let, odstopil v petek po množičnih protestih proti njegovi nameri, da predsedovanje še podaljša. Po njegovem odhodu je bilo nekaj zmede, saj se v vojski niso mogli poenotiti, kdo bo prevzel vodenje zahodnoafriške države, a so nato v soboto generali soglasno za voditelja v času tranzicije izbrali polkovnika Isaaca Zido.

A vojaška oblast ni to, kar so hoteli prebivalci, ko so se množično podali na ulice proti samovoljnemu predsedniku Compaoreju. Opozicijske stranke in predstavniki civilne družbe so že pozvali k novim množičnim protestom, saj so prepričani, da vodenje države med tranzicijo do novih predsedniških volitev pripada ljudstvu, in ne vojski, ki jo obtožujejo ugrabitve ljudske vstaje. "Tranzicija mora biti demokratična in civilna," so zapisali v skupni izjavi.

Proti vojaški oblasti se je izrekla Afriška unija in pozvala varnostne sile v Burkina Fasu, naj bodo na voljo civilnim oblastem, ki morajo biti na čelu tranzicije. Pozivu krovne afriške organizacije so se pridružile tudi ZDA, ki bodo zamrznile vojaško sodelovanje, če bodo presodile, da gre za vojaški udar.

ZDA in nekdanja kolonialna oblastnica Francija so bile tesne zaveznice Compaoreja, ki je dovolil namestitev njihovih enot za boj proti z Al Kaido poveznih skupin na območju Sahela.

Zida pravi, da ne gre za državni udar
Posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN-a Mohamed Ibn Chambas je izrazil upanje, da bo tranzicijo vodila civilna oblast v skladu z ustavo. Od polkovnika Zide pričakuje, da bo sodeloval z ZN-om in regionalnim združenjem zahodnoafriških držav ECOWAS pri iskanju rešitve, ki bo ustrezala ustavnim določilom.

Glede na ustavo po odstopu predsednika njegovo mesto prevzame predsednik parlamenta, volitve pa se izvedejo od 60 do 90 dni po odstopu, vendar je vojska po razglasitvi izrednih razmer razpustila parlament, katerega poslopje so sicer protestniki v četrtek povsem opustošili in ga zažgali.

Zida je po imenovanju za voditelja obljubil, da bosta oblika in čas tranzicije določena v dogovoru z vsemi predstavniki družbe. "To ni državni udar, ampak ljudska vstaja. Poklanjam se spominu na mučenike te vstaje in priklanjam žrtvovanju ljudstva," je dejal v vojaško uniformo oblečeni Zida v televizijskem nagovoru rojakom. Afriško unijo in ECOWAS je pozval k podpori tranziciji v državi.