Zida je v petek večtisočglavi množici protestnikov v Ouagadougouju sporočil, da Compaore ni več na oblasti. Foto: Reuters
Zida je v petek večtisočglavi množici protestnikov v Ouagadougouju sporočil, da Compaore ni več na oblasti. Foto: Reuters
General Traore (na sliki v sredini) se je umaknil Zidi. Foto: EPA

Po petkovem odstopu Compaoreja je poveljnik vojske general Honore Traore sporočil, da prevzema oblast, enako pa je trdil tudi tiskovni predstavnik vojske Zida, ki predstavlja mlajšo generacijo vojaških častnikov. Vse to je namigovalo, da se je po odhodu dolgoletnega predsednika med vojaškimi poveljniki začel boj za oblast v tej revni zahodnoafriški državi.

V soboto so se stvari razjasnile in general Traore je sporočil, da so Zido soglasno izbrali za voditelja v času tranzicije po odhodu Compaoreja, ki je Burkina Faso vodil od leta 1987, nato pa moral ta teden v naglici zapustiti oblast po množičnih protestih, ki so izbruhnili zaradi njegove protiustavne namere, da prihodnje leto znova kandidira na predsedniških volitvah.

Compaore pobegnil v Slonokoščeno obalo
Zida je regionalno gospodarsko skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS) in mednarodno skupnost pozval, da pokažeta razumevanje in podpreta nove oblasti. Zagotovil je, da ne bo izdal ali razočaral mladih, ki hrepenijo po demokratičnih spremembah. Dejal je, da bo poskrbel za gladko tranzicijo v demokratičnem duhu.

V Burkina Fasu številni niso bili zadovoljni, ko je oblast prevzel Traore. Opozicijski voditelj Benewende Sankare je njegovo potezo označil za udar. Številni Traoreju očitajo, da je preblizu Compaoreju, medtem ko Zida uživa večjo podporo civilne družbe.

Ustava določa, da po odstopu predsednika njegovo mesto prevzame predsednik senata, volitve pa se izvedejo od 60 do 90 dni po odstopu. A vojska je razglasila izredne razmere in v četrtek razpustila oba domova parlamenta, s tem pa povzročila praznino na oblasti.

Compaore je četrtek še razglašal, da je na oblasti in da bo vladal še eno leto, nato pa položaj prepustil izvoljenemu nasledniku, a so ga dogodki prehiteli in v petek je hitro zapustil predsedniško rezidenco v prestolnici Ouagadougou. Z družino in najožjimi sodelavci je pobegnil v sosednjo Slonokoščeno obalo.

Afrika – celina diktatorjev
Afrika – celina diktatorjev