Novi spopadi med nasprotniki predsednika Madura in policijo na ulicah glavnega mesta Caracasa. Foto: EPA
Novi spopadi med nasprotniki predsednika Madura in policijo na ulicah glavnega mesta Caracasa. Foto: EPA
Sobotnega shoda v podporo vladi so se udeležili tudi vojaki in vojakinje. Foto: EPA

V Venezueli se nadaljujejo protivladni protesti, ki trajajo že od februarja. Kot poroča Al Džazira, so študenti, številni med njimi zamaskirani, na policijo metali kamne in molotovke, iz smeti pa so delali ulične barikade. Policija je uporabila solzivec in protiizgredna vozila, da je očistila in sprostila ta območja, protestnike pa nagnala v beg.

4. februarja so se začeli protesti zaradi nasilja, pomanjkanja osnovnih dobrin in visoke inflacije, ki so hitro prerasli v širše protivladne proteste. Gre za največji izziv za Nicolasa Madura, ki je lani na položaju predsednika po tesni zmagi nad Henriquejem Caprilesom nasledil Huga Chaveza.

Doslej je v protestih, ki so se z zahoda razširili še v druge dele države, umrlo že 28 ljudi, 400 jih je bilo ranjenih, 1.300 pa jih je bilo aretiranih. Odprlo se je tudi 41 preiskav zaradi domnevnega policijskega kršenja človekovih pravic.

Shodi proti in za
Medtem ko protestirajo podporniki opozicije, pa svoje shode prirejajo tudi podporniki vlade. V soboto so tako organizirali shod v Caracasu. Shoda so se udeležili tudi pripadniki vojske.

Maduro je v soboto ponovil, da je pripravljen sprejeti predstavnike študentskih protestnikov "z ljubeznijo", na shodu svojih privržencev pa je dejal: "Tem Chuckyjem, ki zasedajo trg in avenijo Francisco de Miranda, bom dal dve uri časa, in če v tem času ne bodo odšli, bom osvobodil te javne prostore z javnimi silami." Protestnike Maduro označuje za Chuckyje po ubijalski lutki iz istoimenske ameriške grozljivke.

Komisija za mir
Venezuelski predsednik je sicer napovedal, da bo ZDA, ki jih je predhodno obtožil vmešavanja v venezuelske notranje zadeve, predlagal ustanovitev komisije za dvostranske pogovore oziroma komisije "za mir in vzajemno spoštovanje suverenosti". Vključevala bi visoke predstavnike Venezuele, ZDA in skupine južnoameriških držav UNASUR.

ZDA so Madurove obtožbe o njihovem vmešavanju že označile za "absurdne". Venezuelski zunanji minister Elias Jaua je svojega ameriškega kolega Johna Kerryja označil za "morilca venezuelskega ljudstva," češ da je spodbujal proteste, ki so zahtevali smrtne žrtve.