Vodja venezuelske opozicije se je predal policiji. Foto: Reuters
Vodja venezuelske opozicije se je predal policiji. Foto: Reuters
Po tem ko se je Lopez predal, se je na ulice Caracasa zgrnilo več desettisoč protestnikov. Foto: Reuters

Oblasti so izdale nalog za njegovo aretacijo zaradi obtožb o netenju nasilja, ki se je razvnelo v protivladnih protestih. Protesti so izbruhnili 4. februarja po posilstvu študentke, potem pa se iz zahodnega dela države hitro razširili po celotni državi. Preteklo sredo so na protestih umrli dva protivladna protestnika in en zagovornik vladnega režima, v ponedeljek zvečer pa je v Carupanu na vzhodu države umrl študent, ki ga je med protestnim shodom povozil avtomobil.

Lopez se je v govoru pred predajo zahvalil na tisoče podpornikom in dejal, da se predaja nepravičnemu sodstvu. "Venezuelce, ki želijo mirne, demokratične spremembe, želijo zapreti," je dejal. Podpornike je pozval, da se mu pridružijo na shodu, vendar pa jih je potem pozval, naj se pred notranjim ministrstvom ustavijo. "Sam bom šel. Nobenega Venezuelca ne bom ogrozil. Naprej, Venezuela!"

Venezuelci protestirajo zaradi slabih življenjskih razmer v državi. Po dobrem tednu so se protesti v sredo sprevrgli v nasilje, v Caracasu so umrli trije ljudje, več kot 60 pa je bilo ranjenih. Od takrat dalje se protesti vsako noč končajo z nasiljem, ranjenimi protestniki in poškodovano lastnino.

ZDA zanikajo pomoč pri organizaciji protestov
Predsednik Nicolas Maduro je v ponedeljek iz države izgnal tri ameriške konzularne uslužbence, saj naj bi bili v stiku s protestniki, ki so pripravljali protivladne proteste. Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jan Psaki je zanikala namige, da ZDA pomagajo pri organizaciji protivladnih protestov. "Navedbe, da ZDA pomagajo organizirati proteste v Venezueli, so brez osnovi in lažne," je dejala Psakijeva.