Protivladni protesti v Venezueli trajajo že dober mesec, Maduro pa za nemire v državi obtožuje ZDA in druge zunanje sovražnike. Foto: Reuters
Protivladni protesti v Venezueli trajajo že dober mesec, Maduro pa za nemire v državi obtožuje ZDA in druge zunanje sovražnike. Foto: Reuters

Dan po tem, ko je venezuelski predsednik Nicolas Maduro prekinil vse diplomatske odnose in zamrznil gospodarske odnose s Panamo, se je odločil še, da izžene panamskega veleposlanika Pedra Pereiro in tri druge diplomate in jih razglasi za "persono non grato". Maduro je Panamo obtožil, da skuša zrušiti njegovo vlado.

Kot je še poročal BBC, je venezuelski zunanji minister Elias Jaua ob tem dodal, da je Venezuela prekinila pogajanja o milijardo dolarjev vrednem dolgu panamskim izvoznikom.

Panama je sporočila, da je presenečena nad odločitvijo Venezuele, da prekine diplomatske odnose med državama, Madurova dejanja in besede pa je označila za nesprejemljive.

Maduro sklical izredno zasedanje OAS-a
Maduro je zaradi krize v državi, ki jo zadnji mesec pretresajo protivladni protesti in z njimi povezano nasilje, sklical zasedanje Organizacije ameriških držav (OAS). "Vlada ZDA ustvarja okoliščine za Organizacijo ameriških držav in druge mednarodne akterje, da bi posredovali v Venezueli," je povedal Maduro.

V protestih v Venezueli je v zadnjem mesecu umrlo najmanj 20 ljudi, samo v četrtek sta umrla dva človeka, pripadnik venezuelske narodne garde in motorist. Spopadi so se vneli, ko je skušala skupina motoristov porušiti opozicijske barikade na ulicah Caracasa.