Spopadi med uporniki in varnostnimi silami v Damasku so vse silovitejši. Foto: EPA
Spopadi med uporniki in varnostnimi silami v Damasku so vse silovitejši. Foto: EPA
Satelitska slika četrti Kabun v Damasku
Satelitska slika četrti Kabun v Damasku, na kateri so vidni vladni tanki in goreče stavbe. Foto: Reuters
Četrt Kabun v Damasku
Tuji novinarji, ki so akreditirani pri sirski vladi in ne morejo prosto potovati po Damasku, poročajo o silovitem streljanju, pri čemer so imeli pomembno vlogo vladni helikopterji. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Vse več poznavalcev je prepričanih, da so Asadu na čelu Sirije šteti dnevi. Foto: EPA
Fahd Jasem Al Freidž
Al Asad je po smrti obrambnega ministra Dauda Radžiha za njegovega naslednika imenoval generala Fahda Jasema Al Freidža. Foto: EPA
Brez nove resolucije proti Siriji

Nad glavnim mestom Sirije se vijejo gosti oblaki črnega dima, mesto pa pretresajo topniške eksplozije, sliši se pogosto streljanje. Vladna vojska je odločena, da iz Damaska izžene upornike, ki so v nedeljo sprožili gverilsko ofenzivo, s katero so boje prinesli tik pred predsedniško palačo. Najhujši boji potekajo v jugozahodnih in severovzhodnih predelih mesta.

Vojska je sprožila ofenzivo za zatrtje in izgon upornikov le dan po bombnem napadu na sestanku sirskih vojaških poveljnikov na sedežu sirske obveščevalne službe, ki velja ob predsedniški palači za drugo najbolj varovano stavbo v državi. V atentatu, za katerega je odgovornost prevzela Svobodna sirska armada (FSA), so bili ubiti obrambni minister Daud Radžih, namestnik ministra, predsednikov svak Asef Šavkat in vojaški svetovalec predsednika Hasan Turkomani.

Meja z Irakom in Turčijo v rokah FSA
Uporniki v Siriji prevzemajo nadzor nad nekaterimi prehodi na sirsko-turški in sirsko-iraški meji. Na meji z Irakom naj bi po navedbah iz Bagdada celo nadzorovali že vse prehode.
Iraški mejni policisti so videli, kako so pripadniki Svobodne sirske armade sirskemu poveljniku karavle odrezali noge in roke, nato pa pobili 22 vojakov. Kot je dodal, spopadi med vojaki in uporniki potekajo tudi na iraški strani meje.

Ban Ki Mun obsodil prelivanje krvi
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je močno zaskrbljen zaradi vse hujšega nasilja v Siriji, medtem ko so ZDA prepričane, da predsednik Bašar Al Asad izgublja nadzor nad državo. Ban je ostro obsodil bombni napad na sedežu službe za nacionalno varnost v Damasku.

Generalni sekretar je močno zaskrbljen nad poročili o uporabi težkega orožja sirskih varnostnih sil, tudi na območju prestolnice Damask, proti civilistom, čeprav so se sirske oblasti v skladu z mirovnim načrtom Kofija Annana zavezale, da bodo tako orožje umaknile z naseljenih območij.

Članice Varnostnega sveta ZN-a je Ban pozval, naj stopijo skupaj in sprejmejo učinkovito odločitev glede razmer v Siriji. "Čas je bistvenega pomena," je dejal in dodal, da je sirsko ljudstvo že predolgo trpelo. "Prelivanje krvi se mora končati takoj."

Čas za resolucijo se izteka
VS bo danes predvidoma glasoval o podaljšanju opazovalne misije v Siriji. Glasovanje bi moralo potekati že v sredo, a so ga zaradi odmevnega napada na vrh sirskega režima preložili, članice pa so dobile še nekaj časa za uskladitev besedila resolucije.

Predlog resolucije, ki so ga pripravile Velika Britanija, Francija, ZDA, Nemčija in Portugalska, polega podaljšanja mandata opazovalne misije dopušča tudi možnost vojaškega posredovanja.

Brez resoluciji umik opazovalcev
Temu odločno nasprotuje Rusija, ki velja za eno še zadnjih zaveznic sirskega režima poleg Kitajske, s katero sta že preprečili sprejetje dveh resolucij o Siriji. Za glasovanje o resoluciji že zmanjkuje časa, saj se v petek izteče 90-dnevni mandat opazovalne misije.

Brez resolucije, ki bi omogočila podaljšanje mandata, bi moral ZN iz Sirije umakniti vseh 300 neoboroženih opazovalcev, ki so v državo prišli 12. aprila, a je bilo njihovo delovanje ves čas močno omejeno, tako zaradi spopadov kot tudi nepripravljenosti sirskih oblasti.

Za Belo hišo je uboj treh vodilnih predstavnikov sirskega režima dokaz, da Al Asad izgublja nadzor. "Vsi naši mednarodni partnerji morajo stopiti skupaj in podpreti tranzicijo," je dejal tiskovni predstavnik ameriške administracije Jay Carney.

Po njegovih besedah se okno priložnosti za mirno rešitev zapira, zato je treba delovati enotno, da bi Sircem zagotovili tranzicijo, ki si jo tako zaslužijo. Bela hiša je še sporočila, da ne ve, kje je predsednik Al Asad.

Kaj je res in kaj ni res?
Po Damasku in Siriji krožijo (ne)verjetne govorice. Po eni izmed njih naj bi predsednik Bašar Al Asad že zapustil Damask in se zatekel v Latakio, osrednje alavitsko mesto v državi. Bašar Al Asad se po atentatu sicer še ni pojavil ali oglasil v javnosti. Predsednikova žena Asma pa naj bi bila že v Rusiji, kar pa v Moskvi odločno zanikajo.

Po drugih govoricah naj bi svaka Šavkata uporniki zastrupili že pred časom. Obrambnega ministra in njegovega namestnika pa naj bi ubil kar sam režim, ker naj bi Radžif pripravljal vojaški udar.

Nejasne okoliščine napada
Odgovornost za napad na sedežu službe nacionalno varnost je prevzela uporniška Svobodna sirska armada, ki je sporočila, da so bombo podtaknili dan pred napadom. Po nekaterih drugih poročilih naj bi bila eksplozija posledica samomorilskega napada, ki ga je domnevno izvedel telesni stražar najvišjih predstavnikov oblasti.

Z napadom na ožje člane Asadovega režima so uporniki zadali hud udarec oblastem, saj napad daje vtis, da ta ne more več zavarovati niti svojih najvišjih predstavnikov, kaj šele, da bi se lahko obdržale na oblasti. Uporniki so s tem dokazali, da so prodrli v srce režima, saj jim je uspelo pridobiti obveščevalne podatke o kraju, času in sestavi srečanja ter podtakniti bombo kljub strogim varnostnim ukrepom, ki veljajo za najvišje predstavnike oblasti.

Brez vidnih znakov atentata
Nekateri so napad označili kot katastrofo za Asadov režim, čeprav okoliščine eksplozije ostajajo nejasne. Na zgradbi, kjer ima sedež služba za nacionalno varnost, namreč ni vidnih nobenih posledic eksplozije, državna televizija pa v nasprotju z napadom na predstavnike oblasti v preteklosti ni pokazala nobenih posnetkov posledic napada in žrtev.

Brez nove resolucije proti Siriji