Damask se spreminja v bojišče. Foto: Reuters
Damask se spreminja v bojišče. Foto: Reuters
Nasilje zajelo celotno Sirijo

Damask je priča najhujšemu bombardiranju od začetka spopadov marca lani. "Še nikoli ni bilo tako silovito," je povedal vodja opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu Rami Abdel Rahman.

Pojasnil je, da skuša sirska vojska spet prevzeti nadzor nad soseskami, ki so v rokah upornikov, vendar jim to do zdaj ni uspelo, poroča Al Džazira.

Glavno opozicijsko združenje Sirski nacionalni svet (SNC) je pohvalil upornike, ki se bojujejo z vladnimi vojaki, medtem ko je režim predsednika Bašarja Al Asada obtožil, da je soseske spremenil v bojišče.

"Revolucija se širi in zateguje zanko okoli režima na območjih, kjer je mislil, da je zunaj dosega jeze ljudstva," je dejal tiskovni predstavnik SNC-ja Georges Sabra.

Obtožnice za vojne zločine se lahko pišejo
Mednarodni odbor Rdečega križa je v nedeljo sporočil, da spopade v Siriji obravnava kot državljansko vojno.

Ugotovitev Rdečega križa pomeni, da lahko napišejo obtožnico za vojne zločine in da mednarodno humanitarno pravo velja za celotno državo, kar pa bo po poročanju Al Džazire v trenutnih nemirnih razmerah težko uveljaviti.

Prej je Rdeči križ spopade omejeval na žarišča v Idlibu, Homsu in Hami, vendar so se zdaj ti razširili na celotno državo, zato tudi novo označevanje konflikta, ki je v 16 mesecih terjal več kot 16.000 smrtnih žrtev.

Lavrov o izsiljevanju Zahoda
Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan se bo o razmerah v Siriji pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, od katerega naj bi pričakoval pritisk na sirski režim in podporo politični tranziciji v nemirni državi.

Moskva je sicer eden najtesnejših zaveznikov Damaska in vseskozi zavrača sprejetje mednarodnih sankcij, nenaklonjena pa je tudi pozivom k odstopu predsednika Asada.

Prd prihodom Annana v Moskvo je Lavrov dejal, da so pozivi Rusiji, naj Asada prepriča v odstop, nerealni, saj sirski voditelj položaja po njegovih besedah ne bo zapustil.

"To enostavno ni realno. Ne bo odšle z oblasti, ne, ker bi ga mi ščitili, temveč ker je za njim pomemben del sirskega naroda," je dejal ruski zunanji minister.

Lavrov je zahodne države obtožil, da "izsiljujejo" Rusijo, da bi dobile podporo za sankcije ZN-a proti Siriji.

"Žal smo priča izsiljevanju," je dejal Lavrov in pojasnil, da je Zahod dejal Moskvi, naj podpre ukrepe ali pa ne bodo podaljšali mandata opazovalne misije ZN-a v Siriji.

Nasilje zajelo celotno Sirijo