Država se počasi odpira, zato tudi informacije o nemirih lažje zaokrožijo. Foto: Reuters
Država se počasi odpira, zato tudi informacije o nemirih lažje zaokrožijo. Foto: Reuters

Mjanmarski predsednik Thein Sein je na zahodu države razglasil izredne razmere, nasilneže pa opozoril, da če se stvari ne umirijo, lahko to vpliva na izvajanje demokratičnih reform, ki naj bi potekale v državi. Razglašene izredne razmere sicer pomenijo, da lahko oblast prevzame vojska, kar se je zdaj v tej zahodni regiji Rakhine - tik ob meji z Bangladešem - tudi zgodilo.

"Pozivam ljudi, politične skupine, verske voditelje in medije, da sodelujejo z oblastjo in da skupaj povrnemo državi mir in stabilnost ter preprečimo izbruhe nasilja," je sporočil predsednik.

Strah, da se nasilje razširi
Nasilje med muslimansko in budistično skupino traja že nekaj časa. Nemire naj bi sprožilo posilstvo budističnega dekleta, ki naj bi ga zakrivilo nekaj muslimanskih mož. Skupina budistov je nato napadla deset muslimanov, zdaj pa so sledili povračilni ukrepi, poroča Al Džazira. Umrlo je več ljudi, zažganih je vsaj 500 budističnih hiš.

V tem delu države sicer napetosti med obema skupina trajajo že dalj časa. Budisti so tukaj večinsko prebivalstvo, a veliko je tudi muslimanov, vključno s pripadniki muslimanske manjšine Rohingov - naroda brez države, ki je ena najbolj ogroženih manjšinskih skupnosti. Za mjanmarsko vlado so to tujci, za številne prebivalce pa nezakoniti priseljenci.

Čeprav so nemiri za zdaj lokalno omejeni, pa se oblast boji, da se ne bi razširili nad celotno državo. Zato so uvedli policijsko uro, prebivalci pa sami zapirajo trgovine in ostajajo v hišah.

Združeni narodi umikajo osebje
Na Tajskem pa je pred poslopjem Združenih narodov skupina muslimanov protestirala in pozivala ZN, naj pomaga ustaviti nasilje. Organizacija pa je že začela umikati svoje zaposlene z zahodnega ela Mjanmara.