Po novici o umoru palestinskega najstnika so izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami. Foto: Reuters
Po novici o umoru palestinskega najstnika so izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami. Foto: Reuters
Vzhodni Jeruzalem
Truplo mladega Palestinca so našli v gozdu v vzhodnem Jeruzalemu. Foto: EPA
Razmere na Bližnjem vzhodu se zaostrujejo

16-letnega Mohameda Abuja Kderja so ugrabili med štopanjem v arabskem vzhodnem Jeruzalemu in nato njegovo delno zažgano truplo odvrgli v zahodnem delu mesta.

Izraelska policija ni hotela ugibati o motivih za ugrabitev in umor palestinskega najstnika, a po pripovedovanju palestinskih virov je šlo za maščevanje za umor treh izraelskih najstnikov, ki so jih na Zahodnem bregu ugrabili 12. junija, v ponedeljek pa so njihova trupla našli v bližini Hebrona. Izrael je za njihov umor obtožil Hamas, a je gibanje zanikalo vpletenost.

Potem ko se je razvedelo za smrt palestinskega najstnika, se je pred njegovim domom zbrala množica Palestincev in s kamenjem obmetavala policijo, ki je odgovorila z gumijastimi naboji.

Jeruzalemski župan je obsodil umor in pozval k miru. "To je grozno in barbarsko dejanje, ki ga ostro obsojam. Mi ne delujemo na tak način in prepričan sem, da bodo naše varnostne sile storilce privedle pred roko pravice," je sporočil v izjavi.

"Odgovornost za judovski terorizem, za ugrabitev in umor v okupiranem Jeruzalemu nosi izraelska vlada," je dejal predstavnik palestinskih oblasti Dmitrij Diliani.

V torek je v Izraelu potekal pogreb 16-letnega Naftalija Frenkela, 16-letnega Gilada Šara in 19-letnega Ejala Jifrača, ki se ga je udeležilo na tisoče ljudi. Izraelske oblasti so napovedale, da bo Hamas odgovarjal za njihovo smrt.

Napetosti na Zahodnem bregu tudi sicer ne popuščajo, saj hoče Izrael oslabiti Hamas na tem območju, ki je pod nadzorom gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Izraelske varnostne sile so v torek prijele 40 Palestincev, štirje pa so bili ranjeni s pravimi naboji.

Netanjahu obsodil umor
Abas je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval, naj obsodi umor palestinskega najstnika, kot je sam obsodil ugrabitev treh izraelskih najstnikov.

Kmalu nato se je oglasil Netanjahu in v izjavi za javnost pozval policijo k "hitri preiskavi tega nagnusnega umora in motiva zanj". Vse strani je pozval, naj zakona ne jemljejo v svoje roke.

"Umor arabskega mladeniča je odvraten in pretresljiv. Policijo pozivam, naj vloži vse napore in prime morilce ter jih privede pred roko pravice," pa je dejal izraelski desničarski minister za stanovanjske zadeve Uri Ariel.

Razmere na Bližnjem vzhodu se zaostrujejo