Takšni napadi na avtobuse so zadnja leta redki, pogosti pa so bili med letoma 2000 in 2005, ko je trajala druga palestinska intifada oziroma upor proti izraelski okupaciji. Foto: EPA
Takšni napadi na avtobuse so zadnja leta redki, pogosti pa so bili med letoma 2000 in 2005, ko je trajala druga palestinska intifada oziroma upor proti izraelski okupaciji. Foto: EPA
false
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, nekatere palestinske skupine, tudi Hamas, pa so ga pozdravile. Foto: EPA

Policija sprva ni mogla potrditi, da je šlo za bombo, a je tako kasneje pokazala preiskava. "Policijska preiskava je pokazala, da je bombo razneslo v zadnjem delu avtobusa. Eksplozija je povzročila požar in ranila potnike," so sporočili s policije. "Še en avtobus in avtomobil sta bila poškodovana," so še zapisali.

Služba za notranjo varnost Šin Bet je sporočila, da je šlo za "teroristični napad", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predstavnica policije Luba Al Samri je sprva sicer dejala, da je bil avtobus v času incidenta prazen, ranjeni pa so bili ljudje na bližnjem avtobusu, a je kasneje dejala, da je preiskava pokazala, da je eksplozija odjeknila na avtobusu s potniki, poroča palestinska tiskovna agencija Maan news.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napad obsodil in napovedal kaznovanje "teroristov", ki stojijo za tem dejanjem.

Hamas pozdravil napad
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, je pa palestinsko gibanje Hamas napad pozdravilo. Označili so ga za "naraven odgovor na izraelske zločine, predvsem usmrtitve na terenu in skrunitev mošeje Al Aksa". Z usmrtitvami je Hamas mislil na številne primere, v katerih so izraelske sile na kraju dogodka ubile Palestince, ki so jih obtožili napada, predvsem z nožem.

Zadnji odmevni primer takšne "zunajsodne usmrtitve", kot se je izrazil posebni koordinator ZN-a za bližnjevzhodni mirovni proces Nikolaj Mladenov, se je zgodil v Hebronu na okupiranem Zahodnem bregu, ko je izraelski vojak ustrelil in ubil Palestinca, ki je ranjen ležal na tleh, dogodek pa je ujela kamera. Napad v Jeruzalemu so pozdravile tudi nekatere druge palestinske skupine.

Eksplozija je odjeknila na Ulici mošeje Baram v bližini črte, ki zahodni del mesta ločuje od palestinskega vzhodnega dela, v katerem pa živi že okoli 200.000 judovskih naseljencev.

Da je bil vzrok eksplozije bomba, so že pred policijo sporočili z urada župana Nira Barkata. "Bila je majhna, a gotovo je bila bomba," je dejala županova tiskovna predstavnica. V bolnišnice je bilo prepeljanih 10 ljudi, drugi so ostali na prizorišču.

Zadnja leta takšni napadi redki
Reuters poroča, da so bili samomorilski napadi na avtobuse v Izraelu pogosti v času t. i. druge palestinske intifade oziroma upora med letoma 2000 in 2005. Podoben napad na avtobus, v katerem je življenje izgubil britanski turist, so Palestinci v Jeruzalemu nazadnje izvedli leta 2011. Leta 2013 je bombo razneslo na avtobusu v Tel Avivu.

Oktobra lani se je začel novi val nasilja na zasedenih palestinskih ozemljih, v Jeruzalemu in drugod v Izraelu. Ubitih je bilo več sto ljudi, od tega 201 Palestinec, 28 Izraelcev, dva Američana, ter državljana Eritreje in Sudana.