Eno izmed predvolilnih zborovanj v Etiopiji. Foto: epa
Eno izmed predvolilnih zborovanj v Etiopiji. Foto: epa
Svoj glas so oddali tudi pripadniki plemena Mursi, ki so po mnenju antropologov potomci enega izmed prvih prebivalcev afriškega kontinenta.
Svoj glas so oddali tudi pripadniki plemena Mursi, ki so po mnenju antropologov potomci enega izmed prvih prebivalcev afriškega kontinenta. Foto: epa
Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter
Carter se volitev v Etiopiji udeležuje kot opazovalec. Foto: epa

Oblasti se namreč bojijo morebitnih nasilnih protestov zaradi izidov volitev, zato so varnostnim silam naročile, naj ukrepajo proti tistim, ki bi kršili prepoved javnih manifestacij.

Šele druge prave parlamentarne volitve v 15 letih v Etiopiji je zaznamovala visoka volilna udeležba. Do poldneva je glas oddalo 65 odstotkov volilnih upravičencev, pred volišči pa so se že dopoldne zbirale dolge vrste ljudi. Opozicija je še pred zaprtjem volišč zaradi domnevnih nepravilnostih pozvala k bojkotu volilnih izidov.

Verjetna zmaga Zenavija
Stranke opozicije so tokrat presegle etnične razlike in nesoglasja ter oblikovale skupno listo, vseeno pa zmago napovedujejo vladajoči Revolucionarni demokratični fronti etiopskega ljudstva (EPRDF) premierja Zenavija, ki je leta 1991 strmoglavil marksistični režim. Sicer naj bi oblasti napovedovale 90-odstotno udeležbo.

Opozicija za reforme
Koalicija za enotnost in demokracijo (CUD), ki združuje glavne opozicijske stranke obtožuje EPRDF obsežnega in sistematičnega nasilja nad pripadniki opozicije ter volilnih nepravilnosti, kar pa vladajoča stranka odločno zavrača.

Opozicija, ki ima zdaj v 547-članskem parlamentu le 20 poslancev, se zavzema za večji vpliv tržnega gospodarstva v državi, ki je največja afriška proizvajalka kave.

Pred volitvami so opozicijske stranke obljubljale, da bodo vob zmagi na volitvah zmanjšali vpliv države na gospodarstvo in končali obdobje državnega lastništva nad zemljo. Vlada temu nasprotuje, saj meni, da državno lastništvo posestev ponuja večjo varnost za kmetovalce.

Na volitvah so prvič prisotni tudi tuji opazovalci, ki naj bi jih bilo okoli 300. Eno izmed skupin tujih opazovalcev vodi tudi nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter.