Radioaktivni delci naj ne bi bili nevarni za zdravje ljudi. Foto: EPA
Radioaktivni delci naj ne bi bili nevarni za zdravje ljudi. Foto: EPA

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da raziskuje izvor radioaktivnega joda, vendar za zdaj menijo, da ta ni prišel iz japonske jedrske elektrarne Fukušima, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju marca letos.

Češka agencija za jedrsko energijo je IAEA obvestila, da so v zadnjih dneh v atmosferi nad srednjo Evropo izmerili nizko raven joda 131. O podobnih meritvah so IAEA obvestili tudi iz drugih delov Evrope.

Uprava RS za jedrsko varnost zagotavlja, da so koncentracije tako majhne, da nikomur ne škodujejo. Mreža za zgodnje obveščanje v Sloveniji sevanja za zdaj ni zaznala. Direktor Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV) Andrej Stritar je za STA pojasnil, da mreža za zgodnje obveščanje sicer opravlja grobe meritve. Podrobnejša informacija o morebitnih koncentracijah tega izotopa v ozračju nad Slovenijo bo znana v ponedeljek, ko bo zaključena danes začeta izredna meritev s filtriranjem velike količine zraka.

Uganka, od kod se je jod pojavil
Kot poudarja Stritar, je uganka le to, od kod se je radioaktivni izotop jod 131 pojavil. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je namreč sporočila, da radioaktivna snov ne izvira iz japonske jedrske elektrarne v Fukušimi, kjer se je marca zaradi potresa in uničujočega cunamija zgodila nesreča.

Kot so ob tem zapisali v upravi, jod 131 nastaja v jedrskih reaktorjih in se ob nesrečah lahko sprosti v ozračje. "Toda v takem primeru bi v ozračju hkrati zaznali tudi druge radioaktivne izotope, o čemer pa kolegi iz drugih držav ne poročajo," so zapisali. Jod 131 se uporablja tudi v medicini, in sicer predvsem za zdravljenje rakavih obolenj.

V upravi še pojasnjujejo, da je izotop jod 131 kratkoživ, saj ima razpolovno dobo okoli osem dni. To pomeni, da bo v nekaj tednih praktično izginil iz okolja. Je pa treba poudariti, da so ljudje na čezatlantskih letih izpostavljeni radioaktivnemu sevanju, ki je 40.000-krat večje od tega, ki so ga izmerili pred dnevi.