Francoski parlament. Foto: EPA
Francoski parlament. Foto: EPA

Zakon je predlagal neodvisni francoski poslanec Olivier Serva, ki je dejal, da se ženske "afriškega rodu" pred razgovori za delo pogosto spodbuja, naj spremenijo svojo pričesko. Zagovorniki zakona opozarjajo, da so žrtve tovrstne diskriminacije tudi moški, ki nosijo drede.

Podoben zakon poznajo v približno 20 ameriških zveznih državah, kjer so diskriminacijo na osnovi las prepoznali kot izraz rasizma. V Združenem kraljestvu je Odbor za enakopravnost in človekove pravice sprejelo smernice zoper diskriminacijo na osnovi las v šolah.

Predlog zakona je v četrtek sprejel spodnji dom francoskega parlamenta s 44 glasovi za in dvema proti. Zdaj bo o predlogu glasoval senat, kjer ima večino desnica, zato je potrditev zakona negotova, poroča Guardian.

Serva je v predlog zakona vključil tudi diskriminacijo zoper svetlolase in rdečelase ljudi. Poudaril je ameriško raziskavo, po kateri je četrtina temnopoltih žensk dejalo, da niso dobile zaposlitve zaradi pričeske med razgovorom za delo.

V Franciji je do takšnih statistik težko priti, saj država v skladu z univerzalističnimi načeli republike prepoveduje zbiranje osebnih podatkov, ki omenjajo raso ali etnično pripadnost posameznika.

Zaradi pričeske oziroma las so bili nadlegovanja na spletu deležni tudi vidni posamezniki, med njimi tudi nekdanja vladna tiskovna predstavnica Sibeth Ndiaye in namestnica županje Pariza Audrey Pulvar.