Po jedrski nesreči v Fukušimi so na Japonskem ustavili delovanje vseh razen ene od 54 jedrskih elektrarn. Foto: EPA
Po jedrski nesreči v Fukušimi so na Japonskem ustavili delovanje vseh razen ene od 54 jedrskih elektrarn. Foto: EPA

Interna raziskava, med katero so za oceno škode v reaktorju številka dve uporabili napravo z manjšo kamero, termometrom, merilcem radioaktivnosti in merilcem vode, je pokazala, da je stopnja radioaktivnosti v zadrževalnem hramu reaktorja do desetkrat višja od smrtonosne ter znaša 70 sivertov na uro. Doslej najvišja izmerjena stopnja radioaktivnosti v reaktorju je bila 10 sivertov na uro.

To je bila druga tovrstna preiskava od začetka jedrske katastrofe, ki je bila posledica katastrofalnega potresa in uničujočega cunamija marca lani. Izsledki raziskave so pokazali, da bo moral operater elektrarne Tepco zaradi visoke stopnje radioaktivnosti razviti posebno tehnologijo in opremo v procesu zapiranja nuklearke, kar bi lahko trajalo več desetletij.

Delavci zaradi visoke stopnje radioaktivnega sevanja ne morejo nadaljevati svojega dela, saj je dostop mogoč le za nekaj minut v določene dele poslopja in v posebni opravi.

Od deset metrov do 60 centimetrov
Glede na izsledke raziskave znaša raven vode v reaktorju, ki je potrebna za hlajenje, le 60 centimetrov, potem ko naj bi decembra lani ob razglasitvi elektrarne za stabilno raven vode znašala deset metrov. Vodo sicer še vedno dovajajo v reaktor.

Raziskavo so lahko doslej izvedli samo v reaktorju številka dve, saj je bila stopnja sevanja znotraj reaktorja relativno nizka, reaktor pa zasnovan tako, da so vanj lahko spustili merilne naprave. Ob nesreči so taljenje reaktorske sredice zaznali še v dveh od šestih reaktorjev, ki sta bila poškodovana v eksplozijah po cunamiju in v katerih bi bile lahko razmere še slabše.