Protesti proti liberalizaciji obratovalnega časa so potekali že dalj časa. Foto: EPA
Protesti proti liberalizaciji obratovalnega časa so potekali že dalj časa. Foto: EPA

Zakon, ki se je uveljavil po enoletni burni javni razpravi, dovoljuje nedeljsko nakupovanje v desetih turističnih pokrajinah, nasprotujejo pa mu tako lastniki trgovin kot zaposleni, poroča britanski Guardian. V nedeljo so tako izvedli 24-urno stavko.

Mali trgovci opozarjajo, da bo ta liberalizacija v času, ko si le redkokdo lahko privošči nove zaposlitve, koristila zgolj večjim trgovinam. Zakon bo po njihovem mnenju pomenil konec za družinsko vodene trgovine, ki jih že pestijo visoki stroški in davki. Po šestih zaporednih letih recesije in kronično nizke likvidnosti veliko delavcev v teh trgovinah že mesece ni prejelo plače.

Na drugi strani pa konservativna koalicija premierja Antonisa Samarasa, ki je pod pritiskom mednarodnih posojilodajalcev, pravi, da je deregulacija obratovalnega časa trgovin nujna. Po mnenju vlade naj bi zakon omogočil ustanovitev najmanj 300.000 delovnih mest. Grčija ima sicer najvišjo brezposelnost v Evropski uniji, in sicer 27-odstotno.

"Turisti in Grki želijo odprte trgovine"
Guardian navaja Georgeja Pagoulatosa, profesorja na atenski univerzi, ki pravi: "Da morajo biti trgovine obvezno zaprte v nedeljo, je ostanek starih časov, ko je bilo gospodarstvo zaprto in zaščiteno ter je temeljilo na majhnih, neučinkovitih družinskih trgovinah." Pagoulatos meni, "da se mora Grčija odpreti". "Turisti ne bi smeli srečevati zaprtih izložb in, kar je pomembneje, tudi večina Grkov si želi, da bi bile trgovine odprte ob nedeljah."

Glavna opozicijska levičarska stranka Siriza je zakon označila za kršenje osnovnih delavskih pravic. "Ljudem ne manjka dni in ur za nakupovanje, ampak denar zaradi barbarskih politik rezov in brezposelnosti," so sporočili v Sirizi.

Zveza grških zasebnih delodajalcev je sporočila, da se je velika večina trgovin pozitivno odzvala na poziv k 24-urni nedeljski stavki, torej na prvi dan veljavne liberalizacije nedeljskega nakupovanja. Stavka je bila po besedah predsednika zveze Thanosa Vasilopoulosa 95-odstotno uspešna. "Zaradi tega bodo stvari za trgovski sektor zelo težke," je dejal.