Nemška policija je prijela več kot 140 ljudi. Foto: Reuters
Nemška policija je prijela več kot 140 ljudi. Foto: Reuters
Po prenapeti noči. Foto: Reuters
Hamburg
Protesti proti vrhu G20 in politikam držav, ki se ga udeležujejo, potekajo v Hamburgu že od konca junija. Foto: Reuters
V Hamburgu tudi ponoči spopadi na ulicah

Na novih protestih je bilo po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ranjenih več policistov, prijetih pa nekaj protestnikov. Število ranjenih protestnikov ni znano. Najhuje je bilo v četrti Schanzenviertel.

Nekateri protestniki so zažigali barikade in avtomobile ter metali steklenice, policija pa je uporabila vodne topove. Skupaj je bilo od četrtka po zadnjih podatkih ranjenih 476 policistov in neznano število protestnikov. Prijetih je bilo več kot 180 ljudi.

Na sobotnih sklepnih demonstracijah proti vrhu G20, ki so ga jih naslovili Solidarnost brez meja namesto G20, se je po navedbah organizatorjev v Hamburgu zbralo 76.000 večinoma mirnih protestnikov, po navedbah policije pa okoli 50.000.

Zaradi protestnikov, ki so v petek ovirali promet, so morali nekateri udeleženci srečanja spremeniti svoje obveznosti. Protestniki iz t. i. črnega bloka, ki si prizadevajo za zlom kapitalizma, menijo, da so delno uničili zastavljen urnik svetovnih voditeljev. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je tako iz varnostnih razlogov odpovedal obisk središča mesta dopoldne, žena ameriškega predsednika Melania Trump pa ni odšla na ogled starega mestnega središča.

Deutsche Welle poroča, da je policija v noči na soboto večkrat uporabila vodne topove, da bi razgnala nekatere nasilne posameznike. V več predelih mesta so izbruhnili spopadi med policisti in izgredniki, ki so poškodovali več stavb in zažgali več deset vozil. Središče nočnega nasilja je bilo območje Schanzenviertel. Za nadzor v mestu je bilo predvidenih 20.000 policistov, a so naknadno vpoklicali še 900 policistov.

"Kar smo izkusili sinoči, je bilo popolno razsulo. Tu ni šlo za politična sporočila. To je bila nasilna, prestopniška drhal, ki je obredla mestne četrti, naključno razbijala po ulicah ter razbijala in požigala avtomobile," je povedal predstavnik hamburške policije Timo Zill.

Eden od Hamburžanov pa: "Bilo je kot državljanska vojna. Čisti vandalizem in anarhija. Nič drugega. In vse to je povečini storila mularija, 14, 15 let stari otroci."

Kritike na račun župana
Po dveh nočeh nemirov so se kritike usule tudi na hamburškega župana Olafa Scholza iz vrst socialdemokratov, češ da ni pravilno ocenil varnostnih razmer ob srečanju, kar bi moralo po mnenju mestne opozicije zanj imeti tudi določene posledice.

Kritike letijo tudi na vlado, ki se je odločila, da vrh pripravi v samem mestu. Minister Schäuble je ob tem že v petek dejal, da je mogoče velik dogodek, kot je vrh G20, organizirati samo v velemestu. Samo udeležencev in predstavnikov medijev je, skupaj preračunano, okoli 10.000 in treba jim je priskrbeti prenočišče. To je mogoče samo v velikem mestu z ustreznimi kapacitetami, je še dejal.

Pravosodni minister za ostrešje ravnanje
Medtem se je pravosodni minister Heiko Maas zavzel za ostrejše ravnanje proti protestnikom. Opozoril je, da pravica do demonstracij še ni vnaprejšnja pravica za izgrede. "Ti skrajni kriminalci ne spadajo na ulice, ampak pred sodišče," je bil odločen. Nemška kanclerka Angela Merkel je nasilne proteste kritizirala že v petek.

V Hamburgu tudi ponoči spopadi na ulicah