V incident naj bi bil vpleten brezpilotni letalnik iranske izdelave. Foto: Reuters
V incident naj bi bil vpleten brezpilotni letalnik iranske izdelave. Foto: Reuters

Nihče od članov posadke ladje, ki sicer pluje pod malteško zastavo, v incidentu ni bil ranjen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Seznanjeni smo s poročili o domnevnem brezpilotnem letalniku šahed-136, ki naj bi ga poslala iranska revolucionarna garda (IRGC) in je v Indijskem oceanu zadel civilno motorno plovilo," je dejal ameriški uradnik. Dodal je, da je ladja z zabojniki CMA CGM Symi utrpela manjšo škodo in da v napadu ni bil nihče ranjen.

"Še naprej pozorno spremljamo razmere," je še dejal uradnik, ki sicer ni pojasnil, zakaj ameriška vojska meni, da za napadom stoji Iran. Po navedbah podjetja za pomorsko varnost Ambrey je bila ladja, katero upravlja Francija, poškodovana, potem ko je letalnik eksplodiral v njeni bližini, poroča Al Džazira.

"Plovilo je upravljalo z Izraelom povezano podjetje, kar je bil po ocenah razlog, da je bilo tarča napada," je ob tem še ocenilo podjetje.

Domnevni napad se je zgodil le nekaj dni po tem, ko so jemenski hutijevski uporniki, ki jih podpira Iran, v Rdečem morju zajeli tovorno ladjo. Šlo naj bi za izraelsko ladjo, kar pa so v Tel Avivu zanikali, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je odgovornost za zajetje pripisal Teheranu.