Ameriški obrambni minister se je odločil, da bo za vojake in njihove družine bolje, če bo vpoklical nove vojake. Foto: EPA
Ameriški obrambni minister se je odločil, da bo za vojake in njihove družine bolje, če bo vpoklical nove vojake. Foto: EPA
Afganistan
Afganistan je pod Barackom Obamo postal prioriteta. Foto: EPA
Pogovor s Klemnom Grošljem

Obrambni minister Robert Gates je povedal, da bo povečanje sil razbremenilo ameriške vojake, ki so že na terenu v Afganistanu in Iraku, in da bodo tako upoštevali potrebe poveljnikov na terenu. To je že drugo povečanje števila kopenskih sil po letu 2007, število ameriških vojakov pa se bo tako s 547.000 povečalo na 569.000.

Gates je povedal, da naj bi s povečanjem števila vojakov dosegli predvsem to, da vojaki na misijah ne bodo ostajali dlje, kot je bilo načrtovano, kar je zdaj pogosta praksa. Prepričan je tudi, da se bodo razmere v naslednjih treh letih izboljšale in da bodo dodatno število vojakov lahko poslali domov. Neodvisni senator Joseph Lieberman je predlagal celo povečanje števila ameriških vojakov za 30.000.

V Afganistan ne bo šlo več vojakov
Obrambni minister je pojasnil tudi, da povečanje števila vojakov v kopenskih silah ne pomeni nujno tudi, da bodo ZDA v Afganistan napotile še več vojakov. To sicer zahteva novi ameriški poveljnik v Afganistanu Stanley McChrystal, ki naj bi prihodnji mesec na pogovorih v Pentagonu utemeljil svojo zahtevo.

Nova ameriška administracija je Afganistan sicer razglasila za prioriteto, predsednik Barack Obama pa se je odločil podvojiti število ameriških vojakov v tej državi. Do konca leta naj bi jih bilo tako 68.000.

Gates ima dodatek v proračunu
Obrambni proračun, ki so ga ZDA sprejele v aprilu, predvideva 11 milijard dolarjev za morebitne potrebe po večjem številu vojakov, kar je Gates tokrat izkoristil. Njegove odločitve nekateri zakonodajalci sicer ne odobravajo.

Pogovor s Klemnom Grošljem