Prizori, ki šokirajo Britance: vojaki, ki se domov vračajo v krstah. Iz Afganistana se jih je tako vrnilo že 184, več kot iz Iraka (179). Foto: EPA
Prizori, ki šokirajo Britance: vojaki, ki se domov vračajo v krstah. Iz Afganistana se jih je tako vrnilo že 184, več kot iz Iraka (179). Foto: EPA
Afganistan
Obama pravi, da zavezniki dobivajo boj s talibani. Foto: Reuters

Velika Britanija, ki ima za ZDA največ svojih vojakov v Afganistanu, je v zadnjih 10 dneh v ofenzivi proti talibanom v provinci Helmand na jugu izgubila 15 svojih vojakov, od začetka invazije na Afganistan že 184. Mediji v Britaniji so polni slik krst vojakov, ki se vračajo domov, kar je še povečalo negodovanje javnosti zaradi vojne v Afganistanu.

Brown pa kljub želji večine Britancev po vrnitvi vojakov iz Afganistana, napovedanim množičnim protestom proti vojni in opozarjanju opozicije, da so vojaki slabo opremljeni, ostaja zavezan vojaški misiji v tej azijski državi. V posebnem pismu parlamentu je zatrdil, da je strategija v Afganistanu kljub tragičnim žrtvam pravilna in da operacija proti talibanom kaže znake uspeha.

V Afganistan še več Britancev?
Ameriškim kolegom v boju s talibani trenutno pomaga okoli 9.000 britanskih vojakov. Brown ni želel potrditi namigovanja, da naj bi se jim kmalu pridružilo še 2.000 britanskih vojakov.

V bran operaciji v Afganistanu je stopil tudi britanski zunanji minister David Miliband. Poudaril je, da se vojaki bojujejo za prihodnost Velike Britanije, saj bi Afganistan lahko znova postal leglo terorizma in ogrožal britansko nacionalno varnost.

Obama: To ni ameriška misija
Svojega največjega zaveznika v boju s talibani je branil predsednik ZDA Barack Obama. Dejal je, da Velika Britanija v Afganistanu igra veliko vlogo in da misija ni ameriška misija. "Misija v Afganistanu je prav tako, če ne še bolj, pomembna za Evropejce. Verjetnost terorističnega napada v Londonu je vsaj tako velika, če ne večja, kot je v ZDA. Ravno zato sta se (prejšnji britanski premier) Tony Blair in Gordon Brown zavezala tej misiji, ne zato, ker sta želela ogrožati življenja mladih mož," je dejal Obama in poudaril, da državi preprosto ne moreta dovoliti, da bi Pakistan in Afganistan postala pribežališči za Al Kaido.

Ob nepripravljenosti drugih zaveznic, da v Afganistan v okviru operacije zveze Nato v Afganistanu (Isaf) pošljejo dodatne vojake, je prispevek britanske vojske še toliko pomembnejši.

Afganistan po iraškem vzoru
Predsednik ZDA je v pogovoru za britanski Sky News povedal, da je prvi cilj ofenzive Afganistan čim bolj mirno pripeljati skozi avgustovske predsedniške volitve. Ob tem je še napovedal, da bodo po koncu srditih bojev s talibani in po volitvah potrebene nove strategije za graditev mostov z afganistansko družbo. Afganistan potrebuje lastno vojsko, policijo in zmožnost nadzorovati svojo varnost, je dejal Obama. Podobno strategijo uporabljajo v Iraku, kjer nadzor nad varnostjo v državi počasi prehaja v roke iraških varnostnih sil.

Afganistan center boja proti teroristom
Obama je ob nastopu mandata napovedal, da bo pozornost protiterorističnega boja z Iraka preusmeril na Afganistan, kamor je ukazal napotiti dodatnih 30.000 vojakov, ki se bodo pridružili 33.000 kolegom in 32.000 vojakom iz drugih članic Nata, ki trenutno službujejo v Afganistanu.