Vojake naj bi z avtomobilom znamke BMW napadel Palestinec. Foto: EPA
Vojake naj bi z avtomobilom znamke BMW napadel Palestinec. Foto: EPA
Cipi Livni in Šimon Peres
Livnijeva je bila nekoč agentka izraelske tajne službe Mosad. Foto: EPA

Palestinec se je v vojake zaletel z avtomobilom, vojaki pa so ga takoj ustrelili in ubili. Napad se je zgodil na zelo prometni ulici v bližini meje med judovskim in arabskim delom izraelske prestolnice. Dva med ranjenimi vojaki sta v kritičnem stanju, policija pa je dejala, da je šlo za teroristični napad. Ta se je zgodil le nekaj ur zatem, ko je predsednik Šimon Peres Livnijevi podelil mandat za sestavo nove vlade.

Gre že za tretji podoben incident v Jeruzalemu v zadnjih mesecih. V preteklih dveh incidentih sta palestinska gradbenika iz vzhodnega Jeruzelma z buldožerjema napadla udeležence prometa, pri čemer so bili ubiti trije Izraelci, več pa je bilo ranjenih.

42 dni za sestavo vlade
V nedeljo je dozdajšnji premier Ehud Olmert, ki ga bremenijo obtožbe o korupciji, odstopil s položaja. 50-letna Livnijeva, ki je pretekli teden na položaju predsednika Kadime, vladajoče izraelske stranke, zamenjala Olmerta, pa ima mandat, da sestavi novo vladno koalicijo. Za to bo imela 42 dni časa, zbrati pa mora najmanj 61 glasov v 120-članskem parlamentu. K sodelovanju je poleg članic dozdajšnje koalicije povabila tudi Benjamina Netanjahuja, predsednika stranke Likud, ki je pred tem zavračal sodelovanje v vladi s Kadimo.

Sedanja koalicija (67 sedežev):
Kadima 29
Laburisti 19
Šas 12
Upokojenska stranka 7

Opozicija:
Likud 12
Izrale Beitenu 11
Narodna unija - Narodna verska stranka 9
Združenje Tora judaism 6
Meretz 5
Arabske stranke 10

Več o izraelskih strankah lahko preberete tukaj.

M. R.