Če Livnijevi uspe oblikovati vlado, bo postala šele druga izraelska premierka po Goldi Meir. Foto: EPA
Če Livnijevi uspe oblikovati vlado, bo postala šele druga izraelska premierka po Goldi Meir. Foto: EPA

Nova voditeljica Kadime je takoj napovedala, da si bo prizadevala za široko koalicijo narodne enotnosti, in vodjo desničarskega Likuda ter nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja pozvala, naj se pridruži njeni vladni ekipi. Da ga bo prepričala, bo morala Livnijeva vložiti kar veliko naporov, saj se Netenjahu že od napovedi odstopa dozdajšnjega premierja Ehuda Olmerta glasno zavzema za razpis predčasnih volitev.


Livnijeva, ki je prejšnji teden prevzela vodenje vladajoče stranke, ima na voljo šest tednov, da v parlamentu predstavi nov vladni kabinet. Če ji med poslanci kneseta ne uspe zagotoviti zadostne podpore, bo po lastnih zagotovilih razpisala volitve.

Olmert je v nedeljo odstopil s položaja predsednika vlade, ki pa jo bo vodil do imenovanja novega premierja. Svoj odstop je napovedal julija, ko so se nanj zgrnile obtožbe o prejemanju podkupnin, še ko je bil župan Jeruzalema in tudi pozneje, nazadnje pred dvema letoma.

Politična nestabilnost v Izraelu bo nedvomno ustavila mirovna pogajanja s Palestinci, ki so dobili nov zagon s konferenco v ZDA konec lanskega leta. ZDA so do zdaj upale, da bosta obe strani mirovni dogovor dosegle že do konca letošnjega leta, a za to je vse manj upanja.

G. V.