Posilstvo in umor najstnice je šokiralo prebivalce Južne Afrike. Foto: EPA
Posilstvo in umor najstnice je šokiralo prebivalce Južne Afrike. Foto: EPA

Johannes Kana je priznal posilstvo 17-letne Anene Booysen, ki so jo februarja napadalci po skupnem posilstvu iznakazili in nato odvrgli na gradbišču. Hudo poškodovana je nekaj ur pozneje umrla v bolnišnici, kjer je pred smrtjo prepoznala napadalce.

Takoj po napadu so prijeli tri osumljence, a na sodišču se je nato pojavil samo Kana, ki je priznal posilstvo, a zanikal, da bi jo iznakazil. Sodišče ga je obsodilo na dvakratno dosmrtno zaporno kazen.

Sorodniki obsojenca in njegovi podporniki so na sodišču izražali negodovanje ob razglasitvi obsodbe, saj so prepričani, da bi morali soditi še drugim.

Vseeno je bila večina prisotnih zadovoljna z izrečeno kaznijo v državi, ki ima kulturo nekaznovanosti posiljevalcev in eno najvišjih stopenj spolnega nasilja na svetu.

Vsak dan je v "mavrični deželi", kot je znana Južna Afrika, prijavljenih 180 posilstev, a številni so prepričani, da je v resnici to število še mnogo višja. Le malo osumljencev je prijetih in samo 12 odstotkov primerov konča na sodiščih.

Posilstvo najstnice je sprožilo množično ogorčenje in eno največjih kampanj proti posilstvom. Predsednik Jacob Zuma je izrazil "osuplost in bes" ter pozval k najstrožji kazni za napadalce.