Foto: Reuters
Foto: Reuters

Arsala Rahmanija je neznani storilec ubil iz avtomobila, ko se je Karzajev pogajalec peljal v službo v zahodni del Kabula. Napadalec je Rahmanija ubil povsem nevidno in neslišno. Medtem ko se je peljal mimo njegovega službenega avtomobila, ga je z le enim strelom - pištola je imela dušilec - ustrelil v srce.

Rahmani je bil v trenutku mrtev, njegov nečak, ki je vozil avtomobil, pa se sploh ni zavedal, da je njegov stric mrtev, piše BBC. Rahmaniju, ki je bil minister v času talibanske vlade, so v preteklosti že grozili s smrtjo, zato se zdaj postavlja vprašanje, zakaj ni imel ob sebi varnostnikov.

Smrt enega glavnih afganistanskih pogajalcev s talibani je hud udarec za afganistanskega predsednika Karzaja tudi zato, ker so 20. septembra lani v samomorilskem napadu ubili predsednika afganistanskega visokega mirovnega sveta, nekdanjega afganistanskega predsednika Burhanudina Rabanija. Aprila letos je Karzaj za predsednika sveta imenoval njegovega sina Salahudina Rabanija.

Talibani, ki ne priznavajo Karzajeve vladavine, saj ta sodeluje z zahodnimi silami, so že zavrnili odgovornost za umor. Rahmani se je leta 2010 pridružil afganistanskemu visokemu mirovnemu svetu, ki je bil namenjen začetku mirovnih pogajanj s talibani.