Prizivno sodišče bo 6. decembra še enkrat preučilo, ali so imeli nasprotniki istospolnih porok sploh pravico za pritožbo. Foto: Reuters
Prizivno sodišče bo 6. decembra še enkrat preučilo, ali so imeli nasprotniki istospolnih porok sploh pravico za pritožbo. Foto: Reuters

Ameriška zvezna država Kalifornija je morala prepoved sprejeti po referendumu novembra 2008, ko se je 52 odstotkov volivcev izreklo proti istospolnim porokam, ki jih je vrhovno sodišče Kalifornije pred tem maja istega leta dovolilo. Walker je nato 4. avgusta na zahtevo dveh istospolno usmerjenih parov prepoved razveljavil in znova dovolil sklenitev istospolnih porok, in sicer po 18. avgustu.

Nad odločitvijo Walkerja niso bili navdušeni nasprotniki istospolnih porok, ki so že podali pritožbo. Prizivno sodišče pa je v ponedeljek Walkerjevo odločitev zamrznilo in odločilo, da bo 6. decembra še enkrat preučilo, ali so imeli nasprotniki istospolnih porok sploh pravico za pritožbo. Do takrat v Kaliforniji istospolnih porok ne smejo izvajati.

V ZDA se lahko istospolno usmerjeni pari zakonito poročijo v državah Massachusetts, Iowa, Connecticut, Vermont, New Hampshire in v prestolnici Washington. Zaplete v Kaliforniji pa bo, kot vse kaže, moralo na koncu razrešiti vrhovno sodišče v Washingtonu. To bi na koncu lahko vplivalo na kakih 30 ameriških zveznih držav, ki imajo uvedeno poroko le kot zvezo med moškim in žensko.