Amanda Berry in Gina DeJesus, ko sta bili ugrabljeni. Starši so po ugrabitvi sprožili obsežno iskalno akcijo, a zaman. Foto: Reuters
Amanda Berry in Gina DeJesus, ko sta bili ugrabljeni. Starši so po ugrabitvi sprožili obsežno iskalno akcijo, a zaman. Foto: Reuters
Deset let živele v ujetništvu, zdaj na prostosti

Clevelandska policija je potrdila, da je v odkrila in rešila Amando Berry, ki je izginila leta 2003, ko je imela 16 let, Gino DeJesus, ki je kot 14-letnica izginila leto pozneje, in 32-letno Michele Knight, ki je izginila leta 2002, takrat stara 21 let. Ženske so odkrili, potem ko je ena izmed njih, Amanda Berry, izkoristila odsotnost ugrabitelja, se zatekla k sosedu in poklicala policijo.

"Pomagajte mi, sem Amanda Berry. Bila sem ugrabljena in pogrešana več kot deset let. Zdaj sem svobodna," je povedala Berryjeva v klicu policiji, na podlagi katerega so policisti osvobodili še drugi dve dekleti in prijeli ugrabitelja. V hiši naj bi po nekaterih navedbah našli tudi otroka, ki bi ga lahko imel ugrabitelj z eno od ugrabljenih deklet, toda to še ni potrjeno.

Pri ugrabitvi sodelovala tudi Castrova brata
Berryjeva je ugrabitelja identificirala kot Ariela Castra, dekleta pa so več kot deset let prebivala v kleti njegove hiše, nedaleč od mesta, kjer so jih nazadnje videli. Policija je poleg ugrabitelja, 52-letnega nekdanjega voznika šolskega avtobusa, prijela še dva moška, njegova brata, ki naj bi sodelovala pri ugrabitvi trojice. Brata sta stara 50 in 54 let, policija pa je sporočila, da so jih prijeli po informacijah, ki so jim jih dala dekleta.

Sosedje so ameriškim novinarjem povedali, da Castra poznajo že več let, so se z njim večkrat družili in da se jim ni zdel sumljiv, še več, bil naj bi zelo prijazen in družaben. "Nikoli pa nismo videli deklet, vedno smo videli samo moškega," so povedali sosedje za CNN.

"Zelo sem hvaležen, da so Amanda Berry, Gina DeJesus in Michelle Knight žive," je povedal clevelandski župan Frank Jackson. "Še vedno imamo številna vprašanja glede primera, zato se bo preiskava nadaljevala," je še dodal.

Oblasti so bile prepričane, da so deklice mrtve
Po obsežni iskalni akciji pred desetletjem, ki ni prinesla rezultatov, so bili starši trojice prepričani, da so bila dekleta umorjena, mama ene izmed deklet pa je povedala, da je bila prepričana, da so njeno hčer prodali za sužnjo. Pred letom dni so njihov primer ponovno odprli, saj je neki zapornik trdil, da naj bi bila Berryjeva pokopana v Clevelandu, kar se je pozneje izkazalo za napačno informacijo.

Dekleta so odpeljali v bolnišnico, kjer jih bodo obdržali na opazovanju. "To ni konec, kot so jih navajeni v takih zgodbah. Vsi smo zelo veseli, dekleta pa bodo kljub temu nekaj dni ostala pri nas," je povedal Gerald Maloney, zdravnik v clevelandski bolnišnici. Množici novinarjev in radovednežev, ki se je zbrala pred bolnišnico, je povedal, da so dekleta govorila z zdravstvenim osebjem, podrobnosti pa ni izdal.

Deset let živele v ujetništvu, zdaj na prostosti