Dva od obtoženih. Foto: EPA
Dva od obtoženih. Foto: EPA

Gre za prvo sojenje zaradi množičnih spolnih napadov na glavnem trgu v Kölnu, kjer so moški - večinoma tujega rodu - ob prehodu v novo leto fizično in spolno napadli več kot tisoč žensk.

Maročan je obtožen spolnega napada, povzročitve hujše telesne poškodbe in poškodovanja lastnine. Bil naj bi v skupini od 15 do 20 moških, ki so obkolili omenjeno žensko in jo otipavali po genitalijah. Zagovornik obtoženega je skušal doseči preložitev sojenja, češ da nima vseh potrebnih dokumentov, a je sodnik to zavrnil.

Večinoma obtoženi severnoafriški priseljenci
Po silvestrovem v Kölnu je bilo vloženih več kot 1.100 prijav. Policija je identificirala okoli 120 osumljencev, a v povezavi s spolnim napadom sta bila za zdaj uradno obtožena le dva - poleg Maročana še 26-letni Alžirec. So pa že februarja dva Maročana in Tunizijca obsodili zaradi kraje.

Dogajanje v Kölnu, za katerega naj bi bili krivi priseljenci - večinoma severnoafriškega rodu, nekaj malega pa tudi prosilci za azil iz držav, kot sta Sirija in Irak -, je sprožilo v Nemčiji vročo razpravo o tem, kako se spoprijeti z množičnimi migracijami in kako ravnati z obsojenimi prišleki.