Lučić je po štirih mesecih zapustil splitsko bolnišnico, zdaj pa ga oblegajo mediji, da bi iz prve roke izvedeli, kaj se je dogajalo v požaru. Foto: MMC RTV SLO
Lučić je po štirih mesecih zapustil splitsko bolnišnico, zdaj pa ga oblegajo mediji, da bi iz prve roke izvedeli, kaj se je dogajalo v požaru. Foto: MMC RTV SLO
Požar na Kornatih naj bi povzročil cigaretni ogorek.

Predbožični dan je tako v vasico Tisno, ki jo je kornatska tragedija zavila v črnino, prinesel nekaj veselja. Čeprav je družina Lučić prosila, da bi sinova vrnitev minila povsem neopazno, je edinega preživelega od 13 gasilcev pričakalo nekaj novinarjev in veselih sosedov.

Prebivalci vasice Tisno spoštujejo željo gasilca in njegove družine, da bi praznike preživel v miru z najbližjimi, so pa vaščani solidarni do preostalih družin, ki še vedno žalujejo zaradi izgube svojih sinov, očetov in možev, ki so nekaj dni po požaru podlegli poškodbam.

Lučič spregovoril za javnost
Frane Lučić je trenutno ena od najbolj zaželenih oseb na Hrvaškem, saj bi vsi radi iz prve roke slišali, kaj se je v resnici dogajalo na Kornatih. Za hrvaško televizijo je Lučić povedal, kako jih je v enem od kanjonov na Kornatih presenetil močan ogenj, ki je z vetrom nepričakovano spreminjal smer in tako oplazil njega in njegove kolege.

Povedal je še, da mu je življenje po vsej verjetnosti rešilo to, da je nehal bežati, se obrnil v nasprotno smer in stekel skozi plamene na drugo stran. Priznal je tudi, da so ga v bolnišnici tlačile hude nočne more, saj so se v sanjah vračale podobe požara, njegovih kolegov in tragedije po tem.

Konec poletja na Hrvaškem črn
30. avgusta je Kornate zajel hud požar, v katerem je umrlo 12 prostovoljnih gasilcev. Umrli so zaradi hudih opeklin, tudi življenje Franeta Lučića je dolgo časa viselo na nitki. Po tragediji se je Hrvaška zavila v črnino, v iskanju glavnega krivca za nesrečo in po medsebojnih obtoževanjih pa je odstopil glavni poveljnik hrvaških gasilcev Mladen Jurin.

B. T.