Šatah je bil sunit in svetovalec nekdanjega premierja. Foto: Reuters
Šatah je bil sunit in svetovalec nekdanjega premierja. Foto: Reuters
Sibirska vojna pretresla sosednji Libanon
Bomba v Libanonu

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Televizije so po eksploziji prikazovale posnetke gostega črnega dima, ki se je dvigal nad območjem v središču mesta. Na posnetkih je videti več požarov na prizadetem območju in reševalna vozila.

Kritik režima Al Asada
Avtomobil bomba je eksplodiral pred hišo nekdanjega libanonskega premierja Saada Haririja, v kateri naj bi se na pogovorih sestali politiki, ki si prizadevajo za strmoglavljenje sirskega režima. Tarča je bil avtomobilski konvoj, v katerem je bil tudi Šatah.

Šatah je služil kot svetovalec nekdanjemu premierju Fuadu Siniori in njegovemu nasledniku Haririju, ki je sunit. Oče zadnjega je bil leta 2005 ubit v eksploziji bombe. Šatah je bil znan kot oster kritik režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, saj ga je krivil za vpletanje v notranje zadeve Libanona. Prav tako je nasprotoval gibanju Hezbolah.

Sirski konflikt je namreč zaostril sektaške napetosti v Libanonu. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je v Sirijo poslalo svoje pripadnike, ki se bojujejo na strani sirskega režima.

V zadnjih mesecih je Bejrut pretreslo več napadov, vključno z novembrskim samomorilskim bombnim napadom, katerega tarča je bilo iransko veleposlaništvo. Poleti je bil tarča napadov sedež Hezbolaha na jugu prestolnice.

Sibirska vojna pretresla sosednji Libanon
Bomba v Libanonu