Shod proti antisemitizmu v Londonu. Foto: Reuters
Shod proti antisemitizmu v Londonu. Foto: Reuters

Organizatorji, Kampanja proti antisemitizmu (Campaign Against Antisemitism), ocenjujejo, da se je dogodka udeležilo 60.000 ljudi, poroča britanski BBC. Po njihovih navedbah je bil to največji tovrstni dogodek od leta 1936, ko je bil preprečen pohod Britanskega združenja fašistov po četrti, v kateri je živelo veliko Judov.

Sorodna novica Netanjahu v Gazi: Nič nas ne bo ustavilo, nadaljevali bomo do zmage

Na transparentih, ki so jih nosili udeleženci, so bili med drugim slogani "z ramo ob rami z britanskimi Judi" in "nikoli več je zdaj".

Shod je potekal v obdobju, ko so zločini iz sovraštva v Veliki Britaniji v porastu, še posebno proti Judom, piše BBC.

Policija je aretirala dva človeka. Prvi je po navedbah policije vzklikal protisemitska gesla, drugi pa je Tommy Robinson, ki so ga organizatorji pozvali, naj se shoda ne udeleži.

Govornik, rabin Ephrain Mirvis, je zbrani množici dejal, da se britanski Judje ne bodo pustili ustrahovati. "Pozivamo h krepitvi družbene povezanosti. Vekomaj bomo zagovorniki najžlahtnejših britanskih vrednot."

Sorodna novica Tisoči na propalestinskem pohodu v središču Londona, protesti tudi drugod

Govornica Rachel Riley, sicer televizijska osebnost, je izjavila: "Če dobri ljudje ostanejo tiho, plačamo visoko ceno. To nas uči zgodovina. Hvaležna sem za vsakega izmed vas, ki ste danes tukaj in ste se odločili, da ne boste zgolj opazovalci."

Med znanimi udeleženci BBC našteva Borisa Johnsona, Toma Tugenhadta, Roberta Jenricka in Petra Kyla.

V soboto je v britanski prestolnici potekal propalestinski shod (povezava desno), protesti so potekali tudi v Parizu.