Kim Džong Nam je bil ubit na letališču v Kuala Lumpurju. Foto: Reuters
Kim Džong Nam je bil ubit na letališču v Kuala Lumpurju. Foto: Reuters
Kim Džong Un naj ne bi imel težav z likvidacijami svojih nasprotnikov. Foto: Reuters

urju zastrupili severnokorejski agentki, kar pa je težko neodvisno potrditi.

Iz malezijske policije so potrdili le, da so na letališču našli bolnega Severnega Korejca, starega okoli 40 let, moški pa je med prevozom v bolnišnico umrl. Njegove identitete niso potrdili. Tako južnokorejska agencija Yonhap kot Reuters se pri poročanju sklicujeta na južnokorejske vladne vire.

Južnokorejska televizija Chosun je poročala, da sta Nama na letališču ubili neznani ženski z zastrupljenimi iglami, ki sta pobegnili s taksijem.

Padel v nemilost očeta
Kim Džong Nam je bil najstarejši sin pokojnega Kim Džong Ila, ki je Severni Koreji vladal od leta 1994 do svoje smrti leta 2011. Svoj čas je veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Džong Un.

Kim Džong Nam je znan kot zagovornik reforme Severne Koreje, pred časom pa je za neki japonski časopis dejal, da nasprotuje prenosu oblasti po načelu dinastij.

Citirali so ga tudi v knjigi iz leta 2012, v kateri je izrazil mnenje, da njegovemu mlajšemu bratu primanjkuje vodstvenih sposobnosti, da nasledstvo ne bo delovalo in da je Severna Koreja nestabilna in potrebuje gospodarsko reformo v slogu Kitajske. BBC poroča, da so Nama v preteklosti že večkrat skušali ubiti, severnokorejski vohun, ki ga je Južna Koreja zaprla leta 2012, pa naj bi priznal, da je skušal izvesti atentat nanj.

Če bo njegova smrt potrjena, bo Kim Džong Nam najvišji predstavnik, ki je umrl v času režima Kim Džong Una po usmrtitvi voditeljevega strica Džang Song Tsaeka decembra leta 2013.