Kim Džong Nam pogosto obišče Macao. Foto:
Kim Džong Nam pogosto obišče Macao. Foto:
Kim Džong Il
KIm Džong Il ima tri sinove. Foto: EPA

da je oče za svojega naslednika izbral najmlajšega sina.

Najstarejšega sina, 37-letnega Kim Džong Nama, so dolgo omenjali kot najverjetnejšo možnost za Kimovega naslednika, a naj bi to priložnost zapravil leta 2001, ko je skušal s ponarejenim potnim listom priti na Japonsko. Kimov tretji sin, 27-letni Kim Džong Čul, pa naj ne bi bil primeren za vodenje države, saj naj bi bil preveč poženščen.

Kim Džong Nam je v enem redkih televizijskih pogovorov za eno izmed japonskih televizij o tem, da naj bi njegov najmlajši brat Kim Džong Un nasledil očeta, dejal: "Mislim, da je tako, da. Sam sem to novico izvedel iz medijev." V intervjuju v Macau je še dodal: "Izbor naslednika je popolnoma v rokah mojega očeta. Odločitve sprejema sam, pri tem se ne posvetuje ne z menoj ne s komer koli drugim."

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je dejala, da ZDA razmišljajo, da bi Severno Korejo znova uvrstile na seznam držav, ki podpirajo terorizem. S spiska so jo umaknile oktobra lani.

Ne spomni se, kdaj je nazadnje govoril z očetom
Hkrati je zanikal, da je pobegnil iz države, ko je izvedel za očetov izbor, in dodal, da se ne spomni, kdaj je nazadnje govoril z očetom. Na vprašanje glede podzemnih jedrskih poskusov ni želel odgovoriti, dejal je le, da bi ta vprašanja morali nasloviti na njegovega očeta ali na najmlajšega brata.

Kim Džong Un velika skrivnost
Južnokorejski mediji so pred dnevi poročali, da so od obveščevalne službe izvedeli, da je Kim svojega naslednika izbral po jedrskih poskusih 25. maja. Komu bo 67-letni voditelj prepustil položaj, se je ugibalo že nekaj časa, sploh od avgusta lani, ko naj bi ga zadela kap.

O Kim Džong Unu je sicer znanega zelo malo. Domneva se, da je bil rojen leta 1983 ali 1984 in da naj bi se šolal v Švici, mediji pa nimajo niti ene njegove fotografije.

A. P.