V Maliju je za boleznijo zbolelo 8 ljudi, šest jih je umrlo. Foto: EPA
V Maliju je za boleznijo zbolelo 8 ljudi, šest jih je umrlo. Foto: EPA
Kot piše na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije, je za ebolo v treh najbolj prizadetih državah (Gvineja, Sierra LEone in Liberija) zbolelo tudi 825 zdravstvenih delavcev. Foto: EPA

Po besedah Ibrahime Soce Fall, vodje malijskega urada Združenih narodov za odziv na ebolo (UMEER), je država zunaj epidemije bolezni, kar je potrdil tudi malijski zdravstveni minister. "Današnji dan razglašam za konec epidemije ebole v Maliju," je v nedeljo dejal malijski zdravstveni minister Ousmane Kone.

Inkubacijska doba za ebolo je 21 dni, da bi lahko razglasili konec epidemije, pa se nov primer bolezni v državi ne sme pojaviti dve zaporedni inkubacijski, torej 42 dni. Prvi primer v Maliju so ugotovili 23. oktobra lani pri dveletni deklici, ki je v državo prišla iz Gvineje in je umrla naslednji dan. Zadnji pacient z ebolo je okreval in bolnišnico zapustil v začetku decembra.

Mali je tretja država na zahodu Afrike, v kateri ni več epidemije ebole. V Senegalu so konec epidemije razglasili 17. oktobra lani (en primer okužbe), v Nigeriji pa 20. oktobra (20 primerov okužbe, od tega osem mrtvih). V osrednjem delu Afrike so konec epidemije ebole 15. novembra razglasili v DR Kongo, kjer je ebola zahtevala 49 življenj.

Mali je bila šesta država, v katero se je razširila epidemija ebole, ki je doslej največ žrtev zahtevala v sosednjih Gvineji, Sierri Leone in Liberiji. V teh treh državah je od izbruha epidemije konec leta 2013 umrlo 99 odstotkov od okoli 8500 ljudi, ki so umrli zaradi ebole, okuženih je okoli 21.300 ljudi.

Stanje v Zahodni Afriki se umirja
Zadnje številke kažejo, da se epidemija v omenjenih treh državah umirja. Sierra Leone in Gvineja sta ugotovili najnižje tedensko število novoobolelih od zadnjega avgusta, Liberija pa do junija, kažejo spodbudni podatki Združenih narodov. Sierra Leone ostaja država, ki jo je ebola najbolj prizadela, na njenih zahodnih območjih se še vedno pojavlja največ novih primerov obolelih. V Freetownu so prejšnji teden ugotovili 59 novih primerov. Vendar pa podatki kažejo, da se znižuje število mrtvih zaradi bolezni: zdaj dnevno zboli okoli 20 bolnikov, medtem ko je bila še novembra ta številka trikrat višja. V Gvineji so danes po petih mesecih znova odprle vrata šole in univerze, poroča BBC.

EU: 215 milijonov evrov za osem raziskovalnih projektov o eboli
Evropska komisija je prejšnji teden napovedala osem raziskovalnih projektov o eboli, ki bodo prejeli finančno pomoč v višini 215 milijonov evrov. Od tega bo 114 milijonov prispevala Evropska komisija, preostalo pa farmacevtska podjetja. V ospredju bodo projekti za razvoj cepiv in hitrih diagnostičnih testov, ki so ključni za obvladovanje ebole.