Skoraj dve leti pozneje svojci še čakajo, da bi lahko pokopali svoje otroke. Foto: Reuters
Skoraj dve leti pozneje svojci še čakajo, da bi lahko pokopali svoje otroke. Foto: Reuters
Jimenez je pri svojem vnetem iskanju pogrešanih odkril kar 129 trupel. Foto: Reuters

Za Miguela Angela Jimeneza je bil usoden strel v glavo, medtem ko je bil za volanom svojega taksija, ki ga je vozil po vaseh na obrobju Acapulca, je sporočila lokalna policija.

Jimenez je leta 2013 ustanovil neke vrste samoobrambno skupino civilistov, katere namen je bila zaščita pred napadi mamilarskih kartelov. V okviru skupine je tudi vodil iskanje 43 študentov, ki so izginili lani v mestu Iguala. Med drugim je s svojci pogrešanih sodeloval tudi pri iskanju informacij, ki jih je nato posredoval oblastem.

Iskanje študentov so začeli novembra lani, odtlej pa so pod Jimenezovim vodstvom našli 129 trupel drugih oseb. "Od nekdaj smo trdili, da je to območje pokopališče," je takrat dejal v intervjuju za BBC.

Svojci nezaupljivi do policije
Glede na dosedanje ugotovitve je 43 študentov v skladu z navodili skorumpiranih župana Iguale in njegove soproge aretirala lokalna policija ter jih predala kriminalni tolpi, ki jih je ubila. Doslej so našli posmrtne ostanke le enega izmed študentov.

Zvezna država Guerrero je prežeta z nasiljem različnih kriminalnih tolp. Samo pretekli konec tedna je bilo tam ubitih najmanj 15 ljudi.

Po navedbah Davida Cienfuegosa, generalnega sekretarja Guerrera, so mnogi svojci zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi desetletja molčali. "Mnogi zločini, povezani z izginotji ljudi, terjajo uradno izjavo policiji, da se lahko primer sploh odpre. A v zadnjem desetletju je bilo v Guerreru le malo prijav, ker je svojce tako strah. Bojijo se, da so policisti sami vpleteni v izginotja," je povedal.