Boko Haram v zadnjih petih letih seje strah in grozo po Nigeriji. Foto: EPA
Boko Haram v zadnjih petih letih seje strah in grozo po Nigeriji. Foto: EPA
Predsedniške volitve so v Nigeriji napovedane za 14. februar. Foto: Reuters

Spopadi okoli mesta blizu čadske meje, kjer so uporniki 3. januarja zasedli ključno vojaško oporišče, v sredo pa izvedli nov napad, so se nadaljevali tudi v petek, čeprav je vladni predstavnik sporočil, da so se njihove varnostne sile naglo odzvale in izvedle zračne napade na vojaške tarče.


Samomorilski napad desetletne deklice
Desetletna deklica je na tržnici v mestu Maiduguri na skrajnem severovzhodu Nigerije izvedla samomorilski bombni napad, v katerem je bilo ob samomorilki ubitih še 19 ljudi, 18 pa ranjenih. Tržnica v tej prestolnici zvezne države Borno je bilo tarča samomorilskih napadov že konec lanskega leta. Odgovornost za napad ni prevzel še nihče, a sklepajo, da bi bil lahko tudi ta napad delo Boko Harama.

Po navedbah tamkajšnjih oblasti je med žrtvami večina otrok, žensk in starejših, ki niso mogli dovolj hitro ubežati z granatami in jurišnimi puškami oboroženim upornikom. "Pokol, ki so ga v Bagi izvedli teroristi Boko Harama, je bil grozovit," je za AP povedal Muhamad Aba Gava, predstavnik slabo oboroženih civilistov, ki sestavljajo obrambno skupino v boju proti Boko Haramu.

Po Gavovih besedah so preživeli na neki točki nehali preštevati trupla, toliko jih je bilo. "Nihče ni mogel poskrbeti za trupla, še celo za huje ranjene ljudi ne, ki so do zdaj najverjetneje že umrli."

Človekoljubna organizacija Amnesty International je v svoji izjavi zapisala, da od Bage, ki so jo skrajneži po napadu požgali, ni ostalo skorajda nič, skupaj pa naj bi bilo ubitih kar 2.000 ljudi. Mesto je bilo tarča Boko Harama že aprila 2013, ko je v spopadih umrlo skoraj 200 ljudi, uničenih pa je bilo 2.000 domov.

Ogrožen potek volitev
Če podatki vsaj približno držijo, bi bil to najbolj krvav napad Boko Harama do zdaj. Do zdaj je za takega veljal napad na vojašnico Giwa v Maiduguriju marca lani, ko je umrlo več kot 600 ljudi.

Zadnji napadi so se zgodili dober mesec pred nigerijskimi predsedniškimi volitvami, ki bodo najverjetneje izzvale še več prelivanja krvi. Tri severovzhodne zvezne države, najbolj na udaru Boko Harama, so ta teden vlado zaprosile za okrepitev vojaških sil. Vlada je medtem sporočila, da bodo volitve potekale tudi na severu, čeprav občutno slabšanje varnostnih razmer pomeni, da bo le malo mednarodnih opazovalcev lahko nadziralo volitve na območju, ki običajno podpira opozicijo.

V petih letih nasilja je samo lani umrlo več kot 10.000 ljudi, razseljenih pa je okoli 1,5 milijona prebivalcev, od katerih jih kar nekaj ne bo moglo na volitve. Ob tem pa Boko Haram svoje lovke še širi in posega že čez meje Nigerije - pred dnevi je tako v videoposnetku sosednjemu Kamerunu zagrozil s stopnjevanjem nasilja, če ne prekliče ustave in sprejme islama.