Anvar Al Avlaki je bil ubit v Jemnu septembra leta 2011. Foto: Reuters
Anvar Al Avlaki je bil ubit v Jemnu septembra leta 2011. Foto: Reuters

Holder je v pismu predsednika senatnega odbora za pravosodje Patricka Leahyja obvestil, da so doslej z brezpilotni letali v Jemnu in Afganistanu ubili štiri Američane.

Ameriška javnost je doslej vedela za tri ameriške državljane, ki so bili ubiti v napadih z brezpilotnimi letali. To so bili islamski duhovnik Anvar Al Avlaki, ki je bil ubit v Jemnu skupaj s Samirjem Khanom, v Jemnu je bil ubit tudi Avlakijev sin Abdulrahman, v Pakistanu pa Jude Kenan Mohammed.

Mohamed je leta 2009 pobegnil pred obtožnico, da je sodeloval v zaroti za napad na vojaško oporišče v Quanticu v Virginiji.

Holder je Leahyju sporočil, da je vlada načrtovala le usmrtitev Avlakija, medtem ko usmrtitve drugih treh niso posebej načrtovali, tudi njegovega 16-letnega sina ne.

Ameriški predsednik bo imel na nacionalni obrambni univerzi v Washingtonu govor o svoji protiteroristični politiki, v njem naj bi omenil tudi nekatere druge zadeve, med njimi neuspešna prizadevanja, da zapre taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Iz Bele hiše so sporočili, da bo Obama spregovoril, zakaj so napadi z brezpilotnimi letali nujni, zakoniti in pravični. Začrtal naj bi tudi pravila za uporabo brezpilotnih letal.