V napadu so bili ranjeni tudi številni policisti, ki so varovali avtobus. Foto: EPA
V napadu so bili ranjeni tudi številni policisti, ki so varovali avtobus. Foto: EPA

Avtobus, ki je na tekmo v Lahoreju peljal tekmovalce šrilanške ekipe kriketa, je napadlo nekaj več kot deset zamaskiranih napadalcev. Neznanci so avtobus, ki so ga spremljali policisti, napadli z raketami, ročnimi granatami in avtomatskim orožjem. Pri tem so ubili šest policistov in dva igralca, šest igralcev, med njimi tudi trener, pa je bilo ranjenih.

Vodja policije v Lahoreju Habib ur Reman je povedal, da so neznanci približno 25 minut obstreljevali tudi varnostne sile, po njegovem mnenju pa naj bi šlo za dobro izurjene teroriste. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, po mnenju vodje policije pa je šlo za delo islamistov, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida. Zaradi strahu pred njimi so v preteklih letih tekme v Pakistanu že odpovedale številne ekipe kriketa.

Kaj bo z usodo prvenstva?
Šrilanški tekmovalci so takoj po napadu zapustili Pakistan, svet kriketa pa je nad napadom ogorčen. Zaradi incidenta so se pojavili dvomi o izvedbi svetovnega prvenstva, ki naj bi ga leta 2011 organizirali Pakistan, Indija, Šrilanka in Bangladeš, napad pa je povzročil še dodatno škodo kriketu v Pakistanu, ki ga je že tako prizadela vrsta iz varnostnih pomislekov odpovedanih turnej.

B. T.