Policija je potrdila, da je aretirala dva napadalca. Foto: Reuters
Policija je potrdila, da je aretirala dva napadalca. Foto: Reuters
Quebec
Prebivalci Quebeca so pretreseni. Foto: Reuters
V Quebecu smrtonosni napad na mošejo

Napad se je zgodil okoli 20. ure zvečer po krajevnem času (okoli dveh zjutraj po srednjeevropskem času), v času večernih molitev. Napadalca, zakrinkana s smučarskimi maskami, sta med molitvami vdrla v mošejo v predmestju Quebeca, v kraju Ste-Foy severno od Montreala in začela streljati. V času napada je bilo v mošeji okoli 50 ljudi. Policija je takoj obkolila območje in izpraznila domove bližnjih stanovalcev.

Policija je potrdila, da je umrlo šest ljudi, starih med 35 in 70 let, osem je ranjenih, 39 ljudi pa ni bilo poškodovanih.

Sprva so nekateri mediji, ki so se sklicevali na očividce, poročali, da je v napadu sodeloval še tretji napadalec, kar pa je potem policija zanikala in potrdila, da sta bila napadalca dva. Podrobnosti o napadalcih še niso znane, kot se na poročanje kanadskega lokalnega časopisa Le Soleil sklicuje Guardian, pa naj bi bil eden od njiju oborožen s kalašnikovko, drugi pa naj bi bil star 27 let.

Predsednik islamskega kulturnega centra mesta Quebec Mohamed Yangui je sprva sporočil, da je bilo smrtnih žrtev pet, kasneje se je število povečalo na šest. "Kaj se dogaja tu? To je barbarsko," je bil pretresen. V prvem odzivu je kanadski premier Justin Trudeau ostro obsodil napad in sporočil, da Kanada žaluje za žrtvami strahopetnega napada na mošejo. "Obsojamo teroristični napad na muslimane v verskem središču in zatočišču." Poudaril je, da je raznolikost odlika Kanadčanov in da zelo spoštujejo versko toleranco.

Napad je obsodil tudi quebeški premier Phillippe Couillard, ki je streljanje označil za teroristično dejanje, in izrazil solidarnost z muslimani v mestu. "Quebec kategorično zavrača to barbarsko nasilje. Izrekamo solidarnost z družinami žrtev, ranjenimi in njihovimi družinami."

Isto mošejo so nestrpneži lani onečastili s svinjsko glavo pred vrati in napisom "dober tek".

Napad se je zgodil v času, ko je po odloku ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katerim je prepovedal vstop državljanom sedmih muslimanskih držav, Trudeau sporočil, da bo Kanada začasno odprla vrata tistim, ki zaradi odloka ne morejo vstopiti v ZDA.

Newyorški župan Bill de Blasio je po napadu prek Twitterja sporočil, da so v mestu okrepili policijski nadzor v bližini mošej.

V Quebecu smrtonosni napad na mošejo