Začasni ukrajinski predsednik Aleksandr Turčinov je napovedal, da so pripravljeni vzhod Ukrajine očistiti teroristov. Foto: EPA
Začasni ukrajinski predsednik Aleksandr Turčinov je napovedal, da so pripravljeni vzhod Ukrajine očistiti teroristov. Foto: EPA
Nadzorna točka
Ozadje napada na nadzorno točko še ni znano. Foto: EPA
Ukrajina
Razmere na vzhodu Ukrajine se vse bolj zaostrujejo. Foto: EPA
Ukrajina
Na vzhodu Ukrajine se napoveduje bojkot volitev. Foto: EPA

Napad na vojaško nadzorno točko se je zgodil v bližini kraja Volnovaka, ki leži okoli 20 kilometrov južno od drugega največjega ukrajinskega mesta Doneck, kjer so proruski separatisti razglasili avtonomno ljudsko republiko. Napad se je zgodil le tri dni pred prelomnimi predsedniškimi volitvami. Na tem območju je v noči s srede na četrtek potekalo več spopadov.

Po pričevanju očividcev so se napadalci pripeljali v blindiranem vozilu za prevoz denarja, ki so ga vojaki spustili prek nadzorne točke. Napadalci so nato od blizu streljali na vojake. Eden izmed predstavnikov vojske je za BBC povedal, da ni šlo za separatiste.

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je pozval k sklicu izredne seje Varnostnega sveta ZN-a, saj ima po njegovih besedah dokaze o vpletenosti Rusije v nasilje.

Premiki znanilec umika?
Iz zveze Nato so sporočili, da so ob ukrajinski meji zaznali premike, pri čemer bi lahko šlo za dolgo obljubljeni umik ruskih vojakov.

"V sredo pozno popoldne smo zaznali nekaj ruskih vojakov v bližini ukrajinske meje, kar bi lahko bil znak, da se del ruskih vojakov pripravlja na umik," je dejal generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen med obiskom v Črni gori.

Po njegovih besedah je še prezgodaj za ocene, a vseeno upa, "da je to začetek popolnega in resničnega umika".

"Trenutno večina ruskih vojakov ostaja v bližini ukrajinske meje in na tem mestu spremljamo ponavljajoče se vaje ruskih vojakov," je še povedal in dodal, da bi umik pomenil "prvi korak Rusije v pravo smer spoštovanja njenih mednarodnih obvez".

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so iz obmejnih regij z Ukrajino s štirimi vlaki in več kot desetimi tovornimi letali odpeljali vojaško opremo in pripadnike ruskih sil.

Uporniki od rudarjev zahtevali razstrelivo
Proruski separatisti so na vzhodu države zasedli štiri premogovnike in zahtevali, da jim rudarji zagotovijo razstrelivo, so sporočili z ukrajinskega ministrstva za energetiko. Gre za prvi potrjeni napad na industrijo, ki predstavlja enega glavnih motorjev ukrajinskega gospodarstva.

Ministrstvo za energetiko je bilo s podrobnostmi incidenta, ki se je zgodil v industrijsko močni regiji Lugansk, zelo skopo, zato še zdaj ni jasno, koliko separatistov je bilo vpletenih in kaj se je zgodilo z rudarji.

"Teroristi, ki delavcem grozijo z orožjem, zahtevajo razstrelivo. Ministrstvo za energetiko je zaprosilo ukrajinsko varnostno službo, naj izvede vse potrebne ukrepe," se je glasilo sporočilo ministrstva, v katerem so še dodali, da so sicer v ponedeljek preprečili napada na dva premogovnika v sosednji regiji Doneck.

Lukašenko se ne boji Putina
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je kritiziral nedavne referendume na vzhodu Ukrajine in opozoril Rusijo, naj si ne prisvaja več ozemlja nekdanje Sovjetske zveze, potem ko si je že priključila Krimski polotok na jugu Ukrajine.

"Ukrajina mora biti enotna, celovita država. Oba, tako vzhod kot zahod, sta Ukrajina," je dejal Lukašenko in dodal, da se bo boril proti vsakemu napadalcu, vključno z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Ni pomembno, kdo pride na belorusko zemljo, boril se bom - tudi če je Putin," je dejal beloruski voditelj, ki je sicer eden najtesnejših zaveznikov Rusije, od katere Belorusija dobiva poceni energijo in služi kot tamponska cona med Rusijo in Natovimi članicami.

Lukašenko je sicer rojakom že večkrat dejal, da se ne bo uklonil ne zahodu ne vzhodu.