Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da so proruski aktivisti napadli njihove enote. Foto: EPA
Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da so proruski aktivisti napadli njihove enote. Foto: EPA

Proruski separatisti so sporočili, da so odbili napad vladnih sil in ubili sedem njihovih pripadnikov, kar v Kijevu niso potrdili. Je pa notranji minister Arsen Avakov sporočil, da so proruski aktivisti napadli njihove enote. Avakov je dejal, da je bil tarča napada tabor prokijevske narodne garde. Po njegovih besedah so enega od napadalcev ustrelili, enega pa so prijeli.

Medtem pa je narodna garda, ki ni sestavni del redne ukrajinske vojske, sporočila, da je del njenih enot v vojaškem poslopju na območju Donecka v soboto prestopil na stran proruskih milic, zaradi česar bodo proti njim ukrepali zaradi izdaje.

Eksplozije že od petka
V Slavjansku že od petka odmevajo eksplozije, sliši se streljanje. Ukrajinska vlada v Kijevu, ki uživa podporo ZDA in EU-ja, že več tednov vodi t. i. protiteroristično operacijo proti separatistom na vzhodu Ukrajine. V Donecku in Lugansku so samooklicane oblasti po mednarodno nepriznanem referendumu razglasile neodvisnost.

Na tem območju je umrlo že več kot 100 ljudi, v petek pa je visok predstavnik Združenih narodov Ivan Šimonovič dejal, da je bilo v Ukrajini od začetka protestov novembra lani ubitih skupaj 250 ljudi.