Kijev je potrdil, da na območju poteka protiteroristična operacija in da so tja poslali bojna letala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kijev je potrdil, da na območju poteka protiteroristična operacija in da so tja poslali bojna letala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Petro Porošenko in Vitalij Kličko
Kličko bo pri županovanju v prestolnici odvisen od predsednika. Foto: EPA
Julija Timošenko
Julija Timošenko je bila daleč zadaj na drugem mestu z nekaj več kot 13 odstotki glasov. Foto: Reuters
Proruski upornik
Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so po zmagi Porošenka razglasili izredne razmere. Foto: Reuters
Ukrajinci izbrali Porošenka

Ukrajinska vojska je na zasedbo letališča popoldne odgovorila z napadom, pri čemer sta bojna helikopterja zadela glavni letališki terminal. Z območja je slišati streljanje, tudi iz težkega orožja.

Glavni namen ukrepa proruskih separatistov je, da se "ozemlje republike Doncek očisti ukrajinske vojske", kot je dejal vodja samooklicane republike v Donecku Denis Pušlin. Povedal je, da so pripravljeni na "nekakšno obliko dialoga" s Porošenkom, a le "z mediacijo Ruske federacije" in "le glede izmenjave vojnih ujetnikov in umika okupacijskih sil".

V spopadih med ukrajinsko vojsko in ruskimi separatisti pri Slavjansku sta bila medtem ubita dva civilista, več je ranjenih, poroča RT.com. V protiterostični operaciji ukrajinske vojske proti ruskim separatistom na vzhodu Ukrajine je bilo do zdaj ubitih že več kot sto ljudi.

Novi ukrajinski predsednik za končanje kaosa
Novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko si je za prvo nalogo zadal končanje "vojne in kaosa" na vzhodu države. Prestolnico Kijev bo v prihodnje vodil njegov zaveznik Vitalij Kličko.

Porošenko, ki je s skoraj 54 odstotki osvojenih glasov zmagal že v prvem krogu volitev, je napovedal dialog s prebivalci na vzhodu države, kjer so proruske skupine razglasile neodvisnost pokrajin Lugansk in Doneck.

48-letni milijarder, ki je sedmi najbogatejši človek v državi, je obljubil, da bo "končal vojno, kaos, kriminal in v Ukrajino prinesel mir". "S tistimi, ki ne poprimejo za orožje, smo se vedno pripravljeni pogajati za zagotovitev varnosti in zaščito njihovih pravic, vključno z uporabo jezika, ki ga govorijo," je dejal Porošenko, ki je svoj poslovni imperij zgradil na industriji sladkarij.

O odnosih z Rusijo je dejal, da bo vztrajal pri suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Ob tem je zatrdil, da nikoli ne bodo priznali ruske "okupacije" Krimskega polotoka na jugu Ukrajine.

Dejal je še, da se bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom prvič srečal v prvi polovici junija. Po njegovih besedah je sodelovanje Rusije ključno za vzpostavitev stabilnosti na vzhodu Ukrajine.

Rusija pripravljena na dialog s Porošenkom
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Rusija pripravljena na dialog s Porošenkom, za katerega upa, da bo naredil vse, da bi preprečil prevlado skrajnih vplivov v Ukrajini.

Lavrov je ponovil Putinovo stališče, da bo Moskva spoštovala voljo ukrajinskega ljudstva na predsedniških volitvah. Prepričan je, da je ključ do rešitve krize dialog in kompromis med Kijevom in vsemi regijami.

Vodja ruske diplomacije je še opozoril novo ukrajinsko vodstvo, naj ne okrepi operacije posebnih enot proti upornikom na vzhodu, ki so jo sprožili, potem ko so ti zasedli vladna poslopja v več vzhodnih mestih.

Napoved Porošenka verjetno ne bo ugajala Rusiji, saj je dejal, da podpira "protiteroristično operacijo", ki mora biti učinkovitejša.

Kličku so se izpolnile sanje
Nekdanji svetovni boksarski prvak in eden izmed voditeljev opozicije Vitalij Kličko je bil na nedeljskih volitvah izvoljen za župana Kijeva, kjer je zmagal že v prvem krogu s 57,4 odstotka glasov.

Vodja stranke Udar se je nekaj časa celo omenjal kot predsedniški kandidat, a je nato podprl Porošenka. Za kijevskega župana se je potegoval že dvakrat, vendar neuspešno. Na položaju bo le leto in pol, do naslednjih rednih volitev kijevskega župana.

"Prevzelo me je veliko zaupanje, ki sem ga bil deležen," je dejal in dodal, da so se mu z zmago na volitvah izpolnile sanje.

Volitve v Ukrajini so bile "dan, ki je naši državi vrnil upanje," je dejal Kličko. "Dodatni tedni brez demokratično izvoljenega predsednika bi bili v teh razmerah lahko usodni," je komentiral dejstvo, da ne bo potreben drugi krog, ki bi bil 15. junija.

Kličko je tudi napovedal, da se bo takoj povezal s Porošenkom in da bosta nemudoma poiskala odgovore na največje težave v državi ter spodbudila prihod tujih vlaganj. Predvsem je treba pomiriti položaj na vzhodu države, kjer proruski separatisti grozijo s priključitvijo Rusiji.

Položaj župana Kijeva je s spremembo zakonodaje leta 2010 precej izgubil svoj pomen. Kot je navajal dpa, je to postala bolj ali manj protokolarna funkcija, saj so pristojnosti za sprejemanje večine pomembnih odločitev v rokah mestnega nadzornika, ki ga imenuje predsednik države. Tako bo tudi Kličko v prihodnje precej odvisen od Porošenka.

Ukrajinci izbrali Porošenka