Angela Merkel bo postala prva nemška kanclerka. Foto: Reuters
Angela Merkel bo postala prva nemška kanclerka. Foto: Reuters
Angela Merkel s strankarskimi kolegi
Poslanci nemškega Bundestaga bodo Angelo Merkel potrdili za kanclerko 22. novembra. Foto: EPA

Pogajanja o vladni koaliciji med dvema največjima nemškima strankama so trajala več tednov, obe stranki pa sta pred tem določili soboto kot skrajni rok za dosego dogovora o koalicijski pogodbi. Član izvršnega odbora socialdemokratov Wolfgang Thierse je po koncu pogajanj dejal, da so dosegli idealen koalicijski dogovor.

Že pred petkovim zadnjim krogom pogajanj sta stranki dosegli dogovor o vrsti vprašanj. Tako so se v četrtek pogajalci Socialdemokratske stranke (SPD) in Krščanskih demokratov ter krščansko socialne unije (CDU/CSU) dogovorili o zvišanju davka na dodano vrednost z zdajšnjih 16 na 19 odstotkov.

Glavni del koalicijske pogodbe predvideva do leta 2007 znižanje vse večjega proračunskega primanjkljaja znotraj okvirov, ki jih določa evropski pakt o stabilnosti in rasti. Za dosego tega cilja bo nova vlada potrebovala 35 milijard evrov, ki naj bi jih dobila z varčevanjem ali dodatnimi prihodki.

Stranki sta se dogovorili tudi o tem, da bodo lahko podjetja lažje odpuščala delavce, kar naj bi zmanjšalo nezaposlenost. Za program raziskav in infrastrukturnih investicij bodo namenili 25 milijard evrov, s čimer naj bi povečali gospodarsko rast.

Na volitvah 18. septembra je tesno zmagal CDU/CSU, Nemčija pa bo prvič dobila žensko kanclerko in prvo voditeljico iz vzhodnega, nekdanjega komunističnega dela Nemčije. Mnogi ji napovedujejo težko nalogo pri vodenju vlade, saj jo sestavljata stranki, ki sta večni tekmici.