V Nigeriji so lani zaznali 121 novih primerov otroške paralize. Foto: EPA
V Nigeriji so lani zaznali 121 novih primerov otroške paralize. Foto: EPA

Odgovornosti za dva napada na zdravstvene delavce ni prevzela še nobena skupina, a številne napade na severu najbolj poseljene afriške države je v zadnjih letih izvedla skrajna islamistična skupina Boko Haram, ki obsoja uporabo zahodne medicine.

V Kanu, največjem severnem nigerijskem mestu, so nekateri vplivni muslimanski voditelji odkrito nasprotovali cepljenju proti otroški paralizi, saj gre po njihovem mnenju za zaroto proti muslimanskim otrokom.

"Napadalci so streljali na zdravstveni center v okrožju Hotoro in ubili sedem ljudi, medtem ko je napad v okrožju Zaria zahteval dve življenji," je sporočil tiskovni predstavnik policije Magaji Musa in pojasnil, da so zdravstveni delavci v času napada delili cepiva proti otroški paralizi.

Napadi bodo okrnili kampanjo cepljenja, s katero želijo svetovne zdravstvene organizacije izkoreniniti otroško paralizo na večinoma muslimanskem severu Nigerije.

Napadi tudi v Pakistanu
Leta 2003 so muslimanski voditelji na severu Nigerije nasprotovali cepljenju proti otroški paralizi in trdili, da to povzroča neplodnost in prinaša okužbo z virusom HIV. Prav njihovo nasprotovanje naj bi bilo glavni krivec, da se je ta bolezen znova pojavila na območjih, kjer so jo že izkoreninili.

To je že drugič v tem letu, da so islamski skrajneži napadli kampanjo cepljenja proti otroški paralizi, potem ko so napadalci prejšnji mesec v Pakistanu ubili več zdravstvenih delavcev.

Otroška paraliza je zelo nalezljiva bolezen, ki napade živčni sistem in povzroči trajno paralizo le nekaj ur po okužbi. Odpravili so jo že v večini držav po svetu in na zemljevidu je ostalo le še nekaj redkih sivih lis.