Libijski uporniki so odločeni, da bodo osvojili tudi zadnje Gadafijeve trdnjave. Foto: EPA
Libijski uporniki so odločeni, da bodo osvojili tudi zadnje Gadafijeve trdnjave. Foto: EPA

Preostanku Gadafijevih privržencev se je ponoči iztekel rok za mirno predajo, ki jim ga je postavil libijski prehodni nacionalni svet, ki počasi prevzema popoln nadzor nad Libijo. Rok se je nanašal na vsa mesta, ki so še zvesta Gadafiju, to pa so Sirta, Bani Valid in Sabha.

Libijski uporniki so tako ponoči okrepili napade na Bani Valid in Sirto, kjer potekajo srditi spopadi, saj se Gadafijeve sile močno upirajo. Hudi spopadi potekajo v obalnem mestu Sirta, ki je Gadafijevo rojstno mesto.

Gadafijevih privržencev več, kot so pričakovali
V Bani Validu je po vdoru uporniških sil prišlo do spopadov, britanski BBC pa poroča, da je v mestu več pripadnikov Gadafijev sil, kot so pričakovali, zato je veliko žrtev tudi na strani upornikov. Gadafijeve sile naj bi upornike napadale z raketami grad, ki jih izstreljujejo iz zasebnih hiš. Vmes naj bi uporniki napade na mesto začasno prekinili, predvsem iz taktičnih razlogov, saj so mesto kmalu zatem obstreljevala letala zveze Nato.

Po poročanju arabske televizije Al Džazira se prava ofenziva upornikov na utrdbe Gadafijevih sil šele pripravlja, saj naj bi številni uporniški borci šele prihajali na prizorišča končnih bitk. Manjši spopadi so potekali že v petek, ko je upornikom uspelo prodreti do približno 55 kilometrov pred Sirto ter dva kilometra pred središče Bani Valida.

Džalil: Dal sem pooblastila za napade
Vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je ob obisku mesta Misrata zatrdil, da je dal vojaškim poveljnikom na terenu po izteku roka za predajo vsa pooblastila za napade na mesta, zvesta Gadafiju. "Po vrsti neuspešnih pogajanj in več preložitvah roka za mirno predajo je pot za vojaško akcijo odprta," je zagotovil Džalil in dodal, da je situacija le še "v rokah naših revolucionarnih borcev".

Džalil bo po Misrati odpotoval v prestolnico Tripolis, ki jo bo tokrat obiskal prvič, odkar so jo zavzele uporniške sile.

Za Moamerjem Gadafijem, ki se v javnosti ni pokazal že več mesecev, se je po zavzetju Tripolisa 21. avgusta izgubila sled. Po neuradnih podatkih naj bi se iz Libije izmuznil v Niger ali Burkino Faso.